Rechtbank Maastricht


Uitspraak in zaak straatrace A2

De rechtbank heeft vandaag uitspraak gedaan in de strafzaak tegen F.S. die ervan werd verdacht op 10 mei 2008 een ongeval op de A2 in Maastricht (mede) te hebben veroorzaakt, waarbij 3 personen om het leven zijn gekomen en een persoon zwaar gewond is geraakt. In de media kreeg de zaak veel aandacht: er zou mogelijk sprake zijn geweest van een autorace tussen drugsrunners.

De rechtbank spreekt de verdachte vrij van het veroorzaken van het ongeval. Volgens de rechtbank is het ongeval primair veroorzaakt door het rijgedrag van de bestuurder van de verongelukte auto, H.A.. Deze bestuurder heeft plotseling de auto van verdachte rechts ingehaald, waarbij de auto van verdachte werd gesneden. Ook werd er harder gereden dan toegestaan. Vervolgens is de auto van H.A. op drift geraakt, geslipt en tenslotte tegen een betonnen geluidswal gebotst. Het rijgedrag van verdachte, die zich heeft laten uitdagen en ook sneller heeft gereden dan is toegestaan, is op het ontstaan van het ongeval wel van enige invloed geweest, omdat het als gevaarlijk wordt aangemerkt door de rechtbank, maar deze invloed was niet van doorslaggevend belang.

Verdachte wordt door de rechtbank veroordeeld voor het veroorzaken van gevaar op de weg en voor het doorrijden na het ongeval. Dit laatste rekent de rechtbank hem het zwaarst aan. De rechtbank legt vrijheidsstraffen op van in totaal 4 maanden en rijontzeggingen voor in totaal 3 jaren.

Bron: Rechtbank Maastricht Datum actualiteit: 20 april 2010 Naar boven