Gemeente Coevorden

Coevorden

Historici maken 3-D reconstructie van Kasteel Coevorden

dinsdag 20 april 2010

Er komt een 3-D reconstructie van het Kasteel in Coevorden. De gemeente ontving hiervoor een verzoek van historici Jouke Nijman en Marcel Leuning uit Groningen. Het gaat om twee filmpjes die laten zien hoe het Kasteel er van buiten uitzag in 1300 en in 1450. De reconstructie is vanaf mei te zien in het Stedelijk Museum Coevorden.

In het Stedelijk Museum Coevorden komt een permanente expositie over het kasteel. Een paar jaar geleden was er ook een expositie over het kasteel. De samenstellers kwamen er toen achter dat er nauwelijks materiaal was. Er is bijvoorbeeld geen meubilair of andere familiestukken. De 3-D reconstructie is dan ook een welkome aanvulling op de nieuwe expositie. Jouke Nijman en Marcel Leuning hebben inmiddels overleg gehad met Gerrit Kleis en het bestuur van de stichting Stedelijk Museum Coevorden.

Kasteel Coevorden
Het Kasteel van Coevorden is het enige kasteel in Drenthe en is ontstaan bij een doorwaadbare plaats in het moeras. Zo'n plaats heet in het Oudsaksisch een `voorde', en zo is de naam Coevorden ontstaan. Tussen alle veenmoerassen vormde deze voorde een stragische punt op de doorgangsroute van Friesland en Groningen tot ver in Duitsland. Deze route was zeer in trek en al snel werd er een versterking gebouwd die uitgroeide tot een kasteel met een vestingstad. De stad kreeg ook een belangrijke markt- en handelsfunctie. De strategische ligging van de stad leverde economisch gezien veel op. Momenteel wordt het Kasteel (samen met het Gouverneurshuis en Pakhuis De Vlijt) door Jos Wijland omgetoverd tot Châteauhotel Coevorden. In Vancouver staat sinds 1986 een replica van het Kasteel Coevorden.

Stedelijk Museum Coevorden
Het Stedelijk Museum Coevorden wordt vernieuwd. Onderdeel van de metamorfose van het Stedelijk Museum is de verbouw van het Arsenaal, het pand waarin het Museum gevestigd is. Daarnaast wordt de klimaatbeheersing aangepast. Voor het behoud van de objecten wordt de ingang verplaatst naar de voorzijde van het gebouw. Door deze verplaatsing wordt het Museum samen met de Openbare Bibliotheek veel zichtbaarder gemaakt. Het is de bedoeling dat het Stedelijk Museum Coevorden een belangrijk regionaal museum wordt, waar informatie, kennis en materiaal over Coevorden als eerste unieke vestingstad in de provincie Drenthe wordt verzameld, onderzocht, beheerd en onderhouden. De blikvanger van het Museum is de maquette van de Stad Coevorden zoals die er in de 19e eeuw uitzag. De realisatie van het Masterplan maakt het mogelijk de collectie van het Museum te verbinden met de actualiteit: archeologische vondsten die gedaan worden tijdens het bouwrijp maken van de grond worden tentoongesteld in het Museum. In juli 2010 wordt een start gemaakt met de vernieuwing van het Stedelijk Museum Coevorden, verwachte einddatum is september 2011.