Academisch ziekenhuis Maastricht

Kort geding azM Publicatiedatum: 20-04-2010 Bron: Stafdienst Communicatie Auteur: Liz Tans Datum: 20-04-2010

Persverklaring inzake kort geding azM tegen Provincie Limburg en gemeente Sittard-Geleen: Vanmiddag dient het kort geding dat het azM heeft aangespannen tegen de Provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen om duidelijkheid te krijgen over de rechtsgeldigheid van het verlenen van financiële steun door provinciale en gemeentelijke overheden aan in financiële nood verkerende ziekenhuizen.

Gegeven het feit dat de landelijke politiek heeft gekozen voor een zorgmarkt die volgens marktwerkingsprincipes moet functioneren, is duidelijkheid gewenst over de mogelijkheden die bestaan voor het verwerven van financiële steun bij provinciale en gemeentelijke overheden. De Raad van Bestuur van het azM komt als werkgever op voor de belangen van 5000 medewerkers en de continuïteit van de organisatie. In een markt waarin concurrentie bestaat, betekent dat dat er voor alle spelers op die markt een gelijkwaardige uitgangspositie moet zijn. Provinciaal of gemeentelijk beleid mag niet leiden tot een nadeligere uitgangspositie voor de ene speler versus de andere. Met name in de regio Zuid Limburg is met zijn 500.000 inwoners en drie ziekenhuizen de concurrentie voelbaar. De Raad van Bestuur van het azM is van mening dat oneigenlijke financiële overheidssteun leidt tot concurrentievervalsing. De toegankelijkheid van de algemene en academische zorg zou daardoor op termijn in gevaar kunnen komen. De Raad van Bestuur pleit dan ook voor een beleid dat meer gericht is op samenwerking in plaats van het bevorderen van tegenstellingen.

Besluit tot kort geding De gesprekken die afgelopen maanden tussen Provincie en azM werden gevoerd over de rechtsgeldigheid van financiële ondersteuning, leidden niet tot de door het azM gewenste juridische duidelijkheid of in voldoende mate afdekkende verklaringen op het gebied van regelgeving. De behoefte aan een onpartijdig oordeel is sterk aanwezig en daarom kondigde het azM op 1 maart jl. bij de Provincie aan dit onpartijdig oordeel bij de rechter te gaan halen.

Het azM zal geen commentaar geven omtrent dit kort geding zolang er geen uitspraak van de rechter is.