Gemeente Leudal


Nieuws

Onkruidbestrijding op verhardingen 2010 in Leudal

Gemeente Leudal gaat deze maand starten met de onkruidbestrijding op verhardingen.
De wetgeving is de laatste jaren aangescherpt en gemeente Leudal bestrijdt het onkruid conform de DOB-methode (Duurzame onkruidbestrijding), met Round-up Evolution. Deze bestrijding vindt 2x per jaar plaats, in april/mei en in augustus/september.

onkruidbestrijding met hete lucht methode

U hebt ze vast wel eens gezien, de gele 4-wielige motoren die over de trottoirs rijden. Onder deze machines zitten sensoren en deze nemen het onkruid waar. Alleen daar waar onkruid staat, wordt gespoten, dus er is weinig bestrijdingsmiddel nodig bij deze selectieve werkwijze.

Het middel Round-up Evolution is toegelaten tot 2012. In dat jaar wordt beslist of de toelating in de openbare ruimte wordt verlengd of dat het middel wordt verboden. Het is goed mogelijk dat het middel wordt verboden, gezien het gehalte glyfosaten er in drinkwater nog steeds wordt aangetroffen. Indien het verbod wordt ingevoerd dan zal er een alternatieve methode moeten worden toegepast. Er zijn al enkele methoden zoals borstelen, branden en stomen, maar deze methoden zijn arbeidsintensief en duur.

Gemeente Leudal zal in 2010 de DOB-methode toepassen in Leudal, maar in de kernen Horn, Nunhem en Buggenum starten met een pilot met de HOB-methode.
Dit is de zogenaamde Hetelucht bestrijding die wordt uigevoerd door firma Donker. Dit is een goed alternatief voor chemische bestrijding. Door een speciaal ontwikkelde machine wordt hete lucht op het onkruid geblazen, waardoor de celstructuur van de plant wordt aangetast. De plant krijgt het moeilijk en binnen 2 weken na de 1e beurt volgt er een 2e beurt en hierbij wordt de wortel aangetast. In totaal zijn er 6 beurten nodig om het onkruid in het groeiseizoen te bestrijden en beheersbaar te houden.

We zullen door deze pilot een goed vergelijk krijgen tussen chemische en alternatieve onkruidbestrijding met betrekking tot het resultaat, milieubelasting en de kosten.