Gemeente Sneek


hip-en in balk en workum

Tweede Wereldoorlog in de Hip-en in Balk en Workum

(NSZF.jpg) Tweede Wereldoorlog in de Hip-en in Balk en Workum De tentoonstellingen in de Historische Informatie Punten in de bibliotheken van Balk en Workum staan van april tot en met juni 2010 in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Warkums Erfskip en Wurkferbân Gaasterlân-Sleat hebben veel materiaal uit en over WOII in hun bezit en stelden dit voor dit doel beschikbaar.

Voedselbonnen en Beelden van basisscholen in Workum De vitrines in Workum zijn gevuld met voedselbonnen, poëziealbum gedichtjes van Amerikanen en Friso kranten uit de oorlogsjaren. Maar de aandacht gaat vooral uit naar de verzetstrijders van Workum. In een PowerPoint presentatie zijn veel oude foto's te zien van Workum tijdens de bezetting.

De basisschoolkinderen hebben ook niet stil gezeten. Zij hebben samen met kunstenares Ruth Vulto Gaube een verzetsmonument gemaakt, dat wordt geplaatst in de nieuwe wijk Thomashof. In deze wijk dragen de straten de namen van de verzetstrijders uit Workum. Ruth Vulto Gaube ontwierp drie beelden: onderdrukking, verzet en vrijheid. De achterliggende betekenis hiervan kan als volgt worden verwoordt: vanuit onderdrukking via verzet komen tot vrijheid.

Leerlingen van de drie basisscholen in Workum werkten de beelden uit in steen. Elke school maakte één van de drie beelden. In het Hip worden de drie conceptbeelden en het gereedschap waarmee de kinderen hebben gewerkt getoond.

De onthulling van het monument is op 27 april om 14.00 uur in de wijk Thomashof.

De heer J.P. Dijkstra schreef een boekje over de verzetstrijders van Workum geschreven. In het Hip zijn aantekeningen en gebruikt materiaal van de schrijver te vinden.

Balk
De tentoonstelling in het HIP in de bibliotheek van Balk maakt deel uit van een serie van vier tentoonstellingen die tegelijkertijd op vier verschillende plaatsen in de gemeente Gaasterlân-Sleat zijn te zien. Rond de opening van de tentoonstellingen is een veelomvattend programma opgesteld. Uitgangspunt voor de opening is dat Balk op 17 april 1945 om 15.40 precies door de Canadezen was bevrijd.

Op 5 mei 2010 is het precies 65 jaar geleden dat Duitsland capituleerde en dat het verdrag in hotel "De Wereld" in Wageningen werd getekend. Maar op dat moment was de Zuidwesthoek van Fryslân al drie weken bevrijd. Op 17 april 1945 om 15.40 uur stonden de Canadezen voor het gemeentehuis in Balk en was de bevrijding een feit.

Om deze bevrijding te vieren heeft het bezoekerscentrum "Mar en Klif" in Oudemirdum besloten een thematentoonstelling aan de bevrijding en aan de tweede wereldoorlog te wijden. Een speciaal in het leven geroepen werkgroep van het Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân is hierbij behulpzaam geweest.

Deze werkgroep is voortvarend te werk gegaan en na inventarisatie bleek dat er dusdanig veel materiaal is dat het bezoekerscentrum te klein is om alle materialen tentoon te stellen. Tevens kreeg de werkgroep een aanbieding van het Fries Verzetsmuseum om een deel van hun collectie in de tentoonstelling op te nemen. Daarop is besloten om ook tentoonstellingen in het gemeentehuis/openbare bibliotheek en in het voormalige `kamp Sondel' in te richten.

Om er een overzichtelijk geheel van te maken is besloten om in het bezoekerscentrum "Mar en Klif" de nadruk te leggen op de tweede wereldoorlog, de luchtoorlog boven Fryslân en de oorlog in Nederlands Indië. In Sondel wordt de functie en de leefomstandigheden van de radarpost "Eisbär" extra belicht. In het gemeentehuis en in de openbare bibliotheek in Balk komt een fototentoonstelling over de bevrijding door de Canadezen.

Door een gelukkig toeval zijn er een 36-tal originele foto's van de bevrijding -gemaakt door fotograaf Mandemaker uit Balk- gevonden en dezen zijn met behulp van de tegenwoordige digitale techniek dusdanig vergroot dat er een prachtige overzichtstentoonstelling kon worden gemaakt.

Tevens is er ook nog een lesbrief gemaakt voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. En voor de bezoekers die later nogmaals langs alle locaties willen rijden of fietsen is er een bevrijdingsroute ontwikkeld.

U kunt het openingsprogramma van 17 april hiernaast downloaden