Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Lingewaard en Overbetuwe tekenen convenant Burgernet
Publicatiedatum: 20-4-2010 15:22:48

OVERBETUWE/LINGEWAARD - Vanmiddag, dinsdag 20 april hebben de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard in het gemeentehuis van Elst het startsein gegeven voor de uitbreiding van Burgernet in deze gemeenten. Rond 13.30 uur ondertekenden gemeente en politie het convenant Burgernet, waarin de samenwerking tussen gemeente en politie rondom Burgernet is geregeld. Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Burgernet gaat in beide gemeenten op 1 augustus 2010 van start.

Start werving deelnemers
Met dit officiële startsein is de actieve werving van burgernetdeelnemers in deze gemeenten gestart. Inwoners kunnen zich nu al aanmelden via de website www.burgernet.nl. Eind april ontvangen alle inwoners van de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard een brief van hun burgemeester, waarin zij opgeroepen worden zich voor Burgernet aan te melden.

Burgernet werkt
Burgernet is sinds november 2008 actief in de politieregio Gelderland-Midden. Na de start in Ede, zijn ook de gemeenten Barneveld, Nijkerk, Renkum, Scherpenzeel en Wageningen aangesloten bij Burgernet. In deze gemeenten hebben zich al ruim 18.000 deelnemers aangemeld. Dankzij de inzet van deze deelnemers zijn verdachten op heterdaad door de politie aangehouden, vermiste personen opgespoord en is nuttige informatie verstrekt aan de politie. Op 1 augustus 2010 starten naast de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe ook de gemeenten Doesburg, Rheden en Rozendaal. Daarmee komt het aantal burgernetgemeenten in de politieregio Gelderland-Midden op elf.

Burgernet is een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. De deelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers een bericht over de afloop van de actie.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---