Gemeente Lingewaard


Start kolkenreiniging in de gemeente Lingewaard

In het kader van het jaarlijks onderhoud worden alle straat- en trottoirkolken in de gemeente Lingewaard gereinigd. De straat- en trottoirkolken hebben als functie het regenwater dat op verharden oppervlakten valt te verzamelen en af te voeren naar het riool. De kolken bevinden zich voornamelijk in de kernen, het aangrenzend buitengebied en de industrieterreinen. Een klein aantal wordt handmatig gereinigd. Het overige deel kan machinaal d.m.v. een zogenaamde kolkenzuiger worden gereinigd. Tijdens het onderhoud worden de lijn- en roostergoten, gelegen in de kernen Huissen en Gendt, meegenomen.

Uit de werkzaamheden van voorgaande jaren en uit de controle van de rioolstelsels is gebleken dat er veel huishoudelijk vuil in de straatkolken en riolering wordt aangetroffen. Dit heeft als hoofdoorzaak het reinigen van de container boven een straat- of trottoirkolk. Het reinigen van een container boven een straat- of trottoirkolk geeft een verhoogde kans op verstoppingen van de kolken en de riolering. Daarnaast wordt het vervuilde afvalwater geloosd op het oppervlaktewater dat daardoor het nodige ongedierte aantrekt. Wij verzoeken u dan ook de container niet boven een straat- of trottoirkolk te reinigen om problemen te verkomen.

De gemeente Lingewaard gaat ervan uit dat u géén hinder ondervindt van deze werkzaamheden. De werkzaamheden starten op 19 april in Bemmel. Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met de afdeling Ruimtelijk Beheer van de gemeente Lingewaard, telefoonnummer (026) 326 01 11.

(Geplaatst: 20 april 2010)