Gemeente Lingewaard


Gemeente bestrijdt jeugdwerkloosheid met projectaanpak

Het Rijk wil voorkomen dat jongeren langdurig aan de kant staan zoals in de jaren tachtig is gebeurd en vindt het daarom van groot belang om nu in deze crisistijd snel met extra maatregelen voor jongeren te komen. Voorkomen moet worden dat jongeren aan hun lot worden overgelaten. Dit is slecht voor de jongeren zelf, maar ook voor de samenleving nu en op de lange termijn. De gemeente Lingewaard ondersteunt deze visie.

Extra middelen regios
Het Kabinet trekt voor regionale afspraken in het kader van de bestrijding van jeugdwerkloosheid in 2009, 2010 en 2011 bij elkaar 153 miljoen uit. De gemeente Lingewaard kan daarom door een nieuw initiatief met het project WIJ ZIJN ER KLAAR VOOR op een deel van dit extra budget rekenen.

Toename jeugdwerkloosheid
Vanaf 1oktober 2009 is een uitkering voor jongeren bij de gemeente niet meer vanzelfsprekend wanneer zij werkloos worden. De jongere tekent eerst een werkleer aanbod voordat een uitkering kan worden toegekend. Door de verhoogde toestroom van werkloze jongeren kiest de gemeente voor een project aanpak. Hiervoor werken wij samen met ondernemersvereniging VERON, het ROC Rijn IJssel, Jongerenwerk Lingewaard, Jobstap, Centraal Beheer en het UWV werkbedrijf.

Wat houdt dit project in en wanneer gaat het van start? Het project WIJ ZIJN ER KLAAR VOOR start op maandag 19 april. De start is met 30 werkloze jongeren. Zij worden in de eerste fase van het project intensief voorbereid op een speeddate met belangstellende ondernemers. Bij de speeddate gaat het om het realiseren van snuffelstages, leerwerkplekken en concrete invulling van vacatures.

Het voorbereidingstraject bestaat onder andere uit: Een tweedaags praktijk assessment
Een presentatietraining
Kleedgeld en een make-over

De tweede fase van het traject bestaat uit:
een intensieve begeleiding van de jongere om voortijdige beëindiging van de verworven werkplek te voorkomen.
De verwachting is dat een aantal jongeren hiermee een baan krijgen. Voor wie dat nog niet is weggelegd geldt een aanzienlijke versteviging van de uitgangspositie op de kansen op werk.

Bijdrage gemeente voor ondernemers
Speciaal voor dit project heeft de gemeente een pakket samengesteld waardoor het ook voor ondernemers aantrekkelijk wordt om jongeren in dienst te nemen. Onderdelen van dit pakket zijn onder andere: Een no-risk polis
Compensatie van aanloopkosten
Bijdrage in begeleiding en ontwikkelingskosten 24 uur bereikbaarheid

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Jan Willem Scherpenzeel, senior medewerker werk en inkomen van de afdeling Zorg, Werk en Inkomen telefoon (06) 23 83 86 74.

(Geplaatst: 20 april 2010)