Gemeente Lingewaard


Gemeente en corporaties Woonstichting Gendt en Volkshuisvesting Lingewaard Wonen ondertekenen de prestatieafspraken 2010

Op 12 april jl. zijn de prestatieafspraken 2010 ondertekent door Gerard van Dijk, directeur van Woonstichting Gendt, Sije Holwerda, directeur van Volkshuisvesting Lingewaard Wonen en Frans Crijns wethouder gemeente Lingewaard.

De gemeente Lingewaard en Volkshuisvesting Lingewaard Wonen hebben gezamenlijke ambities op een aantal terreinen, zoals het realiseren van voldoende betaalbare woningen, het goed kunnen huisvesten van huishoudens met lagere inkomens, een breed aanbod aan wonen, zorg en welzijn voor ouderen en mensen met een functiebeperking en leefbare dorpen en wijken.
Door samen te werken kan er meer bereikt worden, dan ieder voor zich. Investeringen worden effectiever en er kan sneller gewerkt worden. Zeker in de huidige economische situatie is dit belangrijk.

Afspraken zijn niet nieuw
In 2006 hebben de partijen hun gezamenlijke ambities op het terrein van het wonen omgezet in concrete afspraken voor 2006-2009. De afspraken zijn onlangs geëvalueerd. Beide partijen zijn tevreden over de werkwijze en de naleving. Tevens wordt nut en noodzaak van het maken van dergelijke afspraken benadrukt. Het is een belangrijk instrument als basis voor een goede samenwerking. Kortom het maken van nieuwe meerjarige afspraken is een logisch vervolg.

Belangrijk kader voor de toekomstige woningbouwopgaven in de gemeente Lingewaard zijn de verstedelijkafspraken die de stadsregio Arnhem Nijmegen met het ministerie van VROM gaat maken. In de loop van 2010 zullen deze verstedelijkingsafspraken vorm gaan krijgen. Volkshuisvesting Lingewaard Wonen, Woonstichting Gendt en de gemeente hebben afgesproken dat eerst nadat de verstedelijkingsafspraken vorm hebben gekregen, weer meerjarige prestatieafspraken opgesteld gaan worden. Het jaar 2010 vormt derhalve een overgangsjaar waarbij de lijn van de vorige afspraken doorgetrokken wordt.

Wat is er nu concreet afgesproken voor 2010
Woonstichting Gendt spant zich in om tot 2010 in Gendt ten minste 14 woningen te realiseren, waarvan de meeste in de sociale huur. Volkshuisvesting Lingewaard Wonen zal dit jaar 37 woningen op leveren zowel in de betaalbare als de middeldure klasse. De gemeente Lingewaard zal zich voor zowel Woonstichting Gendt als Volkshuisvesting Lingewaard Wonen inspannen om beide te betrekken bij projecten van projectontwikkelaars. Zeker als er sprake is van sociale woningbouw.
Om ambities mogelijk te maken heeft de gemeente Lingewaard de garantie gehandhaafd dat, waar mogelijk, de woningcorporaties kunnen rekenen op sociale grondprijzen. Verder heeft Lingewaard in het prestatiecontract een harde toezegging gedaan dat ruimtelijke procedures, zoals een bestemmingsplanwijziging, binnen de gestelde termijnen worden afgehandeld. Verder zijn er afspraken gemaakt over kwaliteitseisen voor nieuwbouw, woningtoewijzing en is afgesproken gezamenlijk speerpunten voor leefbaarheid aan te wijzen.

Prestatieafspraken 2010

(Geplaatst: 20 april 2010)