Gemeente Lingewaard


Taalmaatjes gezocht!

Vindt u het leuk om nieuwe Nederlanders te helpen onze taal beter te begrijpen? Simpelweg door met ze te praten, ze te helpen met grammatica, met ze te lezen of ze te helpen met het huiswerk van de inburgeringslessen. Of dagelijkse dingen met ze te doen, zoals boodschappen. Uw hulp is hard nodig en wordt zeer gewaardeerd!

Wat houdt het in om taalmaatje te zijn?
U wordt gekoppeld aan een nieuwkomer (een vluchteling of iemand anders die moet inburgeren in Nederland). Eén keer in de week brengt u ongeveer anderhalf uur met deze persoon door. U helpt die persoon om de Nederlandse taal (en samenleving) beter te begrijpen. Dat kan, zoals hierboven is aangegeven, op verschillende manieren. Uiteraard wordt u hierbij zelf ook begeleid. U blijft uw nieuwkomer helpen tot hij of zij is geslaagd voor zijn/haar inburgeringsexamen. Dit duurt meestal zon anderhalf jaar. U kunt dus echt iets betekenen in het leven van een nieuwe Nederlander!

Wie kan taalmaatje worden? En wat staat er tegenover? U hoeft geen bepaalde opleiding of werkervaring te hebben. Iedereen kan taalmaatje worden. U bent per week ongeveer anderhalf uur bezig met uw nieuwkomer, het liefst op een vast moment in de week. Als u meer tijd heeft, mag u natuurlijk ook meer dan één nieuwkomer helpen. U wordt begeleid door Vluchtelingenwerk. U krijgt een training en veel informatie over het inburgeringsproces. Er zijn bijeenkomsten waarin u ervaringen uitwisselt met andere taalmaatjes. Uiteraard krijgt u diverse ondersteunende materialen.

Het is vrijwilligerswerk, er staat dus geen vergoeding tegenover. Wel krijgt u een reis- en onkostenvergoeding.

Wilt u meer informatie of wilt u zich aanmelden als taalmaatje? Neemt u dan contact op Stichting Vluchtelingenwerk. U kunt bellen met telefoonnummer (06) 47 76 63 25. U kunt ook mailen naar amagnusson@svmg.nl of kijk op www.svmg.nl.
Er zijn altijd vrijwilligers nodig, in alle plaatsen in Lingewaard.

(Geplaatst: 20 april 2010)