Woonbond


20-04-2010

SER-deskundigen pleiten voor hervorming woningmarkt

Afschaffing van de fiscale bevoordeling van de eigen woning, meer marktconforme huren, woonlastentoeslag voor huurders én kopers en hervorming van de corporatiesector. Dit zijn ingrediënten van de voorstellen voor verbetering van de woningmarkt die de Commissie Sociaal-Economische Deskundigen heeft uitgebracht. Deze onafhankelijke commissie heeft het rapport Naar een integrale hervorming van de woningmarkt onlangs aangeboden aan het Dagelijks Bestuur van de SER. De Woonbond vindt het positief dat de deskundigen afstand nemen van de eerder verschenen, vooringenomen analyse over de woningmarkt van het CPB.

De Woonbond is zeer te spreken over het uitgangspunt neutraliteit tussen huren en kopen dat de commissie hanteert. De Woonbond pleit al jaren voor gelijke behandeling van kopers en huurders. Een eigendomsneutrale woonlastenondersteuning moet er voor zorgen dat mensen met een bescheiden inkomen fatsoenlijk kunnen wonen. Opmerkelijk is echter dat de neutraliteit tussen huren en kopen niet terug te vinden is in de koopkrachtverbetering als gevolg van de hervormingen. In de plannen stijgt de koopkracht van kopers (2,2%) meer dan die van huurders (0,6%).

Ronduit teleurstellend vindt de Woonbond het voorstel van de Sociaal-Economische Deskundigen om de huren marktconform te maken. Zij stellen dat dit nodig is om de huurmarkt beter te laten functioneren, maar verzuimen dit deugdelijk te onderbouwen. Marktconforme huren betekent een forse verhoging van het algemeen huurniveau. De commissie presenteert het goedkoop scheefwonen als groot probleem op de woningmarkt. De minister heeft vorig jaar echter berekend dat slechts in 4% van de gereguleerde woningen sprake is van scheefwonen. De Woonbond wil de ondoelmatigheden in de huursector aanpakken, maar dan op een manier die de huren betaalbaar houdt en ongewenste sociale effecten voorkomt.