Gemeente Leeuwarden

qbox, modem voor duurzame energie qbox, modem voor duurzame energie

Lokale energieopwekking in Heechterp-Schieringen succesvol

Bron: Gemeente Leeuwarden (19-04-2010)

De proef van Woningcorporatie Elkien, waarbij zonne-energie direct wordt teruggeleverd aan bewoners in Heechterp-Schieringen, is geslaagd en wordt zelfs uitgebreid.

In totaal ontvangen achttien woningen een aanbod om een gratis Q-box te laten installeren in de meterkast. De Qbox is een soort modem voor duurzame energie. De energie wordt via zonnepanelen op het dak van de flat opgewekt en is via de Qbox direct opneembaar voor bewoners. Zo wordt de opgewekte stroom niet meer gebruikt om het net te voeden, maar voorzien de zonnepanelen de elektrische apparaten van de bewoners rechtstreeks van stroom.

Dit is niet alleen goed voor het milieu, het levert ook een kostenbesparing op van ruim 70 euro per jaar. Eind mei moeten de installaties zijn afgerond. In de toekomst wordt gekeken of de Qbox ook in andere wijken kan worden geïnstalleerd. Woningcorporatie Elkien is al geruime tijd bezig om te bekijken hoe lokaal opgewekte energie zo efficiënt mogelijk kan worden gebruiken. De gemeente Leeuwarden en de provincie Fryslân ondersteunen dit initiatief.