Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Slotverklaring Zeister Beraad 31 maart / 1 april 2010

Gemeenten, provincies, rijksoverheid en waterschappen voelen met elkaar de urgentie om samen te werken aan het verbeteren van de kwaliteit van vergunningverlening, toezicht, (bestuurlijke en strafrechtelijke) handhaving en opsporing van de VROM-regels in het hele land. Ook het OM en de politie zijn daar nauw bij betrokken.

Om dit te bereiken hebben gemeenten, provincies en rijk in juni 2009 in een package deal afgesproken gezamenlijk te werken aan kwaliteitscriteria, verbetering van de informatie-uitwisseling, afstemming en samenwerking met het OM en de politie. Ook wordt een landsdekkend netwerk van uitvoeringsorganisaties opgericht. Deze diensten moeten vanaf 2012 operationeel zijn. Bij de realisatie van de doelstelling zijn alle gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk betrokken.

Recent heeft de Eerste Kamer zich uitgesproken over de Wabo. Daarbij is ook aan de orde geweest hoe het proces van totstandkoming van RUD's georganiseerd is. De Eerste Kamer heeft het uitgangspunt dat het proces van onderop tot stand moet komen, zoals dat was afgesproken, nog eens vastgesteld.

In Zeist zijn medewerkers van gemeenten, provincies, waterschappen en hun koepels, departementen, politie en OM op 31 maart en 1 april 2010 bij elkaar geweest om een gezamenlijke impuls te geven aan die samenwerking (Zeister Beraad). De package deal van juni 2009 is voor alle betrokkenen een belangrijk referentiepunt. Dat onderstreept de wil tot samenwerking. Het Zeister Beraad heeft geconstateerd dat de samenwerking in het land een wisselend beeld geeft. Zij hebben gesproken over de voorwaarden waaronder die samenwerking versterkt kan worden, opdat er landsdekkend per 1 januari 2012 Regionale Uitvoeringsdiensten zijn die de taken op het vlak van vergunningverlening, toezicht en handhaving inhoud kunnen geven ten behoeve van het bevoegd gezag. Het Zeister Beraad constateert dat er behoefte is aan meer ruimte voor de ambities van individuele partijen voor regionaal maatwerk. Tegelijkertijd is vastgesteld dat er ook grenzen moeten zijn, willen overheden met elkaar de geambieerde kwaliteit realiseren. Daarmee is in Zeist een bottom up antwoord gegeven op de vragen van de Eerste Kamer.

Het vertrekpunt van het gesprek over regionaal maatwerk zijn de intenties van december 2009 die bij brief in februari door de minister is bevestigd. Ruimte voor verder regionaal maatwerk is mogelijk. Hierbij zijn de volgende afspraken gemaakt:

· Provincies en gemeenten moeten het met elkaar eens zijn over eventuele afwijking van de in december 2009 ingediende plannen;

· De afstemming met het OM en de politie moet geborgd blijven;
· De samenwerkingsverbanden hebben voldoende kritische massa; het KPMG-rapport (versie 2.0) is hierbij het vastgestelde referentiekader;

· Er geldt een escalatieladder in het geval partijen er samen niet uitkomen;
· Waterschappen worden betrokken bij de totstandkoming van de RUD's;
· Het landelijk bestuurlijk overleg zal per 1 oktober 2010 bepalen of met de schaal en hoofdvorm van de RUD's de doelen worden bereikt.

Het Zeister Beraad heeft ook gediscussieerd over de kwaliteitscriteria. Hier bleken de nodige misverstanden over te bestaan. De volgende afspraken zijn gemaakt:
· De KPMG-criteria (versie 2.0) gelden voor iedereen als referentiekader, maar hoe deze worden gebruikt kan regionaal afgesproken worden;

· De KPMG-criteria (versie 2.0) worden door allen gebruikt om de kwaliteit van hun eigen organisatie te beoordelen; gemeenten bepalen zelf hoe ze met de resultaten daarvan omgaan;
· De criteria worden aan de hand van de ervaringen met de toepassing ervan geëvalueerd en waar nodig aangepast;

· Daarna wordt bepaald of en hoe de criteria worden vastgelegd, waarbij er overeenstemming over is dat we ze allen gaan gebruiken;





· De VNG en het IPO zullen (samen met VROM) samen werken aan outputcriteria die deel uit zullen maken van de IBT-systematiek.

Over het Basistakenpakket zijn de volgende afspraken gemaakt:
· Werkdocument 2.0 is opnieuw bevestigd;

· Het eerste Zeister Beraad stelt voor de `rafelranden' conform het ambtelijk advies vast te stellen. Dit betekent dat ook koelvriesinstallaties en niet-academische ziekenhuizen onderdeel zijn van het pakket. Met betrekking tot de particuliere asbestverwijding wordt een nader standpunt afgewacht afhankelijk van de resultaten van de werkgroep die een advies ontwikkelt over de ketensamenwerking op dit vlak.

Over de regie op het gezamenlijke proces heeft het Zeister Beraad het volgende afgesproken:
· IPO, VNG en VROM nemen de verantwoordelijkheid om de implementatie te ondersteunen en treffen hiervoor personele en organisatorische voorzieningen;
· Het Zeister Beraad wordt een institutioneel platform voor implementatievraagstukken, het bespreken van de voortgang; de deelnemers dragen de getrokken conclusies en gemaakte afspraken breed uit.

· Communicatie rond implementatievraagstukken, best practices, successen, en het bieden van een discussieplatform gebeurt o.a. door de website www.uitvoeringmetambitie.nl. Bovendien zullen provincies bijeenkomsten organiseren om de in Zeist bereikte overeenstemming toe te lichten en te vertalen naar de aanpak in de betreffende provincies.

Met betrekking tot het informatiemanagement is bepaald dat er uiterlijk 1 januari 2011 afspraken zijn over de te hanteren standaarden gericht op een bestuurlijk informatiemodel.

Partijen willen voor de zomer van 2010 inzicht ontwikkelen in de financiële consequenties van deze operatie en ontwikkelen daartoe een gemeenschappelijk format. Hiermee wordt beoogd lerendeweg zakelijk passende afspraken te maken.

Tot slot is een landelijk spoorboekje afgesproken, waarbij elk half jaar in een Zeister Beraad gereflecteerd wordt op de voortgang en eventuele knelpunten.
· Voor 1 juli 2010 veranderaanpak per provincie gedefinieerd
· Voor i juli 2010 wordt duidelijk welke rijkstaken worden overgedragen
· Voor 1 oktober 2010 RUD's (schaal etc.) gedefinieerd en bestuurlijk vastgesteld
· Voor 1 januari 2011 beleidsuitgangspunten en besturingsfilosofie per regio gedefinieerd
· Voor 1 juli 2011 organisatiestructuren en formatieboeken per regio geconcretiseerd
· Per 1 januari 2012 implementatie landelijk gerealiseerd

Deze slotverklaring heeft de status van een ambtelijk advies aan de bestuurders van VNG, IPO, UvW en het rijk.