Senternovem

20-04-2010 |

Handreiking MTBE en ETBE

In samenwerking tussen het bedrijfsleven en VROM is begin 2010 een Handreiking "Invulling geven aan zorgplicht Wbb bij MTBE - en ETBE-verontreinigingen" opgesteld. Deze handreiking biedt bevoegde gezagen en betrokken partijen een praktische uitleg van de best beschikbare (herstel- en beheer-) technieken en handvatten voor toepassing van de gelijknamige circulaire.

MTBE (en later ETBE) is vanaf circa 1985 als benzineadditief ingevoerd in Nederland. Een eventuele emissie van deze componenten naar het grondwater zal daarom meestal na 1 januari 1987 hebben plaatsgevonden. Dit betekent dat in die gevallen de zogenoemde zorgplicht geldt op grond van artikel 13 van de Wet bodembescherming.

Vanwege de specifieke problematiek heeft de overheid de Circulaire toepassing zorgplicht Wbb bij MTBE- en ETBE verontreinigingen opgesteld, die per 1 februari 2009 van kracht is. Vanuit de zorg voor de grondwaterkwaliteit is voorgeschreven dat bij de periodieke grondwatermonitoring op tankstations sinds 2009 aanvullend op MTBE en ETBE moet worden geanalyseerd. Deze verplichting rust op de drijver van de inrichting. Sinds 2010 geldt bovendien in bepaalde situaties de verplichting om de resultaten van de monitoring door te leiden naar het bevoegd gezag Wbb.

In het overleg tussen overheid en bedrijfsleven is afgesproken om een handreiking op te stellen over de manier hoe praktisch omgegaan kan/moet worden met een verontreiniging met MTBE- en of ETBE in het grondwater. Hierbij is rekening gehouden met enerzijds het zorg- en herstelplichtbeginsel en anderzijds de specifieke situatie van de brandstofbranche. Sinds beginjaren 1990 zijn door deze branche grote investeringen gedaan in curatieve en preventieve maatregelen om de bodem te beschermen. De handreiking kan voor het bevoegd gezag en de drijver van de inrichting een hulpmiddel zijn om in goed overleg te komen tot adequate en effectieve maatregelen om een MTBE- en/of ETBE-verontreiniging aan te pakken. De handreiking is dus een nadere praktische invulling van de Circulaire.