Gemeente Hoorn

Geen maatregelen nodig na Q-koorts bij geitjes in Blokker

De Voedsel en Waren Autoriteit heeft de Q-koorts bacterie aangetroffen bij twee geitjes op de kijkboerderij van MAK Blokweer. Dit schrijft de VWA in een rapportage die op 15 april bij de gemeente binnenkwam. De drachtige geiten en schapen staan al enige maanden afgezonderd in een quarantaineweide. Volgens de Voedsel en Waren Autoriteit is de kans op besmetting voor bezoekers van de kijkboerderij uiterst klein. Strengere maatregelen, zoals sluiting voor het publiek of het ruimen van dieren zijn niet nodig. Ook volgens de GGD is geen sprake van een gevaarlijke situatie en zijn extra maatregelen niet nodig.

De besmetting kwam aan het licht nadat een Hoornse huisarts bij een van zijn patiënten Q-koorts constateerde en dit meldde bij de GGD. De patiënt bezocht het MAK regelmatig met zijn hond. Overigens staat niet vast dat de patiënt hier besmet is geraakt.

Het bestuur van het MAK treft net als de gemeente, als beheerder van de kinderboerderijen in Risdam en de Grote Waal, al sinds februari voorzorgsmaatregelen in verband met de Q-koorts. Drachtige schapen en geiten worden van vier weken voor t/m vier weken na de bevalling in de stallen afgezonderd van de bezoekers. Alle geiten en schapen zijn ingeënt tegen Q-koorts.

De Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel van het Ministerie van Landbouw, laat in een brief weten, dat op dit moment geen actie vanuit de gemeente wordt verwacht, omdat de kans op besmetting voor bezoekers van de kijkboerderij uiterst klein is. Volgens het Ministerie volstaat het als de beheerder van een kinderboerderij bovengenoemde maatregelen treft. Het risico van besmetting is dan minimaal. Strengere maatregelen, zoals sluiting voor het publiek of het ruimen van dieren zijn niet nodig. Ook volgens de GGD is geen sprake van een gevaarlijke situatie en zijn extra maatregelen niet nodig.

Bezoekers van alle kinderboerderijen worden met waarschuwingsbordjes geattendeerd op de mogelijke aanwezigheid van Q-koorts. Als de beheerder van een kinderboerderij de genoemde maatregelen treft en er op die manier geen direct contact met besmette dieren mogelijk is, is het risico om Q-koorts op te lopen erg klein. Ook uit onderzoek blijkt dat kinderboerderijen op dit punt niet vergelijkbaar zijn met melkleverende bedrijven. Het zeer kleine risico bestond altijd al en vormt geen bedreiging voor de volksgezondheid. De Voedsel en Waren Autoriteit brengt binnenkort een controlebezoek aan het MAK.
Laatste wijziging van deze pagina: 20 april 2010