Arbouw


Arbocatalogi belangrijke stimulans voor arbeidsomstandigheden

In de komende jaren zal het voor werkgevers en werknemers steeds eenvoudiger worden om de juiste arbomaatregelen te treffen. In de arbocatalogi kan met een paar muisklikken de benodigde informatie over risico's en oplossingen worden gevonden. Aan de catalogi is jarenlang gewerkt door de sociale partners in de bouwnijverheid. Op 20 april kwamen zij en andere genodigden in Wateringen nog één keer bijeen. Hier werd de intentie uitgesproken om de ´oplossingenboeken´ in de toekomst sterk te gaan promoten.

Het programma van die dag wordt ingeleid door Niek Bolten, namens Bouwend Nederland lid van de werkgroep Arbocatalogus Bouw en Infra, en Jan Warning van Arbouw. De voorzitters van de organisaties van erkgevers en werknemers uiten grote waardering voor de eindproducten; goed toegankelijke catalogi met arbo-oplossingen op maat voor alle mogelijke risico's.

John Kerstens van FNV Bouw zegt bijzonder trots te zijn op dit resultaat, maar kijkt ook kritisch naar het vervolg. `Met de catalogi bieden we de helpende hand aan de mensen om gezond en veilig het werk te kunnen blijven doen. Hier staat een trotse én een bezorgde voorzitter. Omdat we er nog niet zijn. Want nu is het zaak dat de catalogi in de toekomst ook daadwerkelijk zullen worden gebruikt.' FNV Bouw wil de catalogi daarom breed promoten en roept zijn collega-voorzitters op datzelfde te doen.

`Dit is zeker geen moment om op onze lauweren te gaan rusten', haakt Arend van Wijnbergen van CNV Vakmensen aan. `We moeten de bedrijfstak blijven stimuleren met de catalogi te gaan werken. Nadrukkelijk óók de werknemers. Zij weten al veel over de arborisico's, maar zullen zeker nog veel meer informatie uit de catalogi kunnen halen. Kennis is belangrijk, want ook de werknemers dragen grote verantwoordelijkheid voor de arbeidsomstandigheden.'

Net als Kerstens roemt ook Henk Klein Poelhuis van de Aannemersfederatie Nederland de catalogi. `Deze blinken uit in gebruiksvriendelijkheid. De inhoud is zeer duidelijk. Maar het is zeker geen eindpunt. Zo zal er de komende jaren nog meer in hulpmiddelen moeten worden geïnvesteerd.'

Tot slot onderkent Elco Brinkman van Bouwend Nederland dat het met de arbeidsomstandig- heden de laatste jaren de goede kant op gaat. De catalogi zijn een goed middel om deze verder te verbeteren. `Daarnaast zouden we ook de gezamenlijke inspanningen met de ontwerpers moeten versterken, zodat projecten gezonder en veiliger kunnen worden uitgevoerd.'

Arbowet
Het fenomeen arbocatalogus beperkt zich overigens niet alleen tot de bouwnijverheid. Feitelijk is er voor alle bedrijven en werknemers in Nederland op dit moment of in de nabije toekomst een catalogus voorhanden. Door deze te volgen, voldoen onderneming en personeel aan de doelen zoals omschreven in de Arbowet.

De maatregelen die hier invulling aan geven, zijn de afgelopen jaren door de sociale partners in werkgroepen overeengekomen en in de catalogi samengevat. Veel van de kennis is geleverd door Arbouw. Elke catalogus die in gebruik wordt genomen, is door de Arbeidsinspectie getoetst.

De maatregelen zijn gerangschikt volgens de zogenoemde arbeidshygiënische strategie. Dat betekent dat als eerste de bronmaatregelen (het voorkomen dat een risico kan ontstaan) worden gegeven. Daarna volgen de collectieve en organisatorische maatregelen (het oplossen van een risico dat is ontstaan). Het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen geldt als laatste redmiddel.

Alle arbocatalogi voor de bouwnijverheid zijn te vinden via www.arbocatalogi-bouwnijverheid.nl.

Bron: persbericht Arbouw
Datum: 20 april 2010