Gemeente Rheden

Rheden vierde op 16 april de bevrijding van Rheden.

Dit jaar is het 65 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Het is dan dus een lustrumjaar. Voor Rheden is 16 april de bevrijdingsdag.

Het Comité 4 en 5 mei wilt iets bijzonders doen.

"We zijn op zoek gegaan naar de 9 onderduikertjes die genoemd worden in het boek "Oorlog, Vervolging en verzet " (uitgave van Comité 4 en 5 mei in 1981) en in de verhalen die Ot Hagen heeft geschreven in de krant in de zestiger jaren. Waar zijn ze gebleven? Wat is er van hen geworden. Het Comité 4 en 5 mei Rheden is op onderzoek uitgegaan. Zes van de negen hebben we opgespoord. Daar kregen we via email contact mee in Israël, de Verenigde Staten en in Nederland."

"Rheden komt soms negatief over als het gaat om de houding van veel Rhedenaren t.o.v. de bezetters. Daarom wilden we op 16 april een gedenksteen onthullen voor die 3 families die met inzet van eigen leven en vaak ook dat van hun huisgenoten, tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse medeburgers probeerden te redden. Deze 3 families hebben destijds een Yad Vashem onderscheiding gekregen. Namens het hele Joodse volk, kregen zij de eer die hun toekomt, door hen de eretitel "Rechtvaardigen onder de Volkeren" toe te kennen. Van de 9 Joodse onderduikertjes komen er op 16 april zes naar Rheden om nogmaals bij deze gedenksteen hun redders te eren. Ook hebben zij meegewerkt aan een boek dat op 16 april uitkomt. Daarin gaat het over de bevrijding van Rheden maar ook over de herinneringen van de onderduikers in de periode 1942 -1945.

Samen met Burgemeester P.M. van Wingerden-Boers hebben Truus Bandel-Liet, Frits Cohen de gedenksteen onthult waarop een tekst staat over de genoemde 3 dappere families. Het gedenksteken staat op de hoek van de WorthRhedenseweg/Steenbakkersweg.

De verhalen over de fam. Peppelman-Liet, Bandel-Liet en Zweers-Liet liggen nu vast in een boek, getiteld " Herinneringen aan de Bevrijding van Rheden, 16 april 1945". Een ander belangrijk gedeelte van het boek is de beschrijving van Kees Beumer van de verzetswerkzaamheden van zijn vader, huisarts dokter Beumer. Het boek is te koop bij de Readshop en kost EUR12.50.

Het Comité 4 en 5 mei hoopt ook dat 16 april weer een bijzondere dag wordt in Rheden. Net zoals dit ook het geval is in Velp en Dieren.

De volgende personen en instanties hebben het mogelijk te gemaakt een gedenksteen op te richten en een herinneringsboek uit te geven.
* Het gemeentebestuur en de medewerkers van de gemeentewerf, voor het beschikbaar stellen van de steen en de locatie.
* Steenhouwerij Speklé uit Velp voor gratis maken en beschikbaarstellen van de plaquette

* William v.d.Spreng voor het vervoer van de steen.
* firma Hesse voor het drukken van het boek "Herinneringen aan de bevrijding van Rheden", een uitgave van het Comité 4 en 5 mei Rheden.

* Kees Beumer voor het opschrijven en het beschikbaarstellen van de herinneringen aan het werk van zijn vader, huisarts dokter Beumer in de de 2e Wereldoorlog .

* De medewerking en sponsoring van Oranjevereniging "Rheden voor Oranje" en belangenvereniging "Rhedens Dorpsbelang".

Op de website www.rheden4en5meicomite.nl/ en Rheden 4 en 5 mei comité kunt u meer informatie vinden.