Historisch Museum Rotterdam

Stad van rotterdammers vernieuwd

18 Apr 2010
Stad van Rotterdammers Vernieuwd is net als Rotterdam en de Rotterdammers dynamisch en divers. De groei van de stad van enkele huizen langs een steiger tot metropool en wereldhaven is te volgen op de digitale groeikaart. Stad van Rotterdammers leidt de bezoeker langs originele objecten en beeldmateriaal door de explosieve groei van de stad van 1880 tot 1970. Het recente verleden van Rotterdam wordt op bijzondere wijze gepresenteerd onder de noemer Rotterdammers Up. Interactieve digitale tafels in de tentoonstelling en op locaties in de stad betrekken alle Rotterdammers bij de (recente) geschiedenis van hun stad.

Rotterdammers Up
In het afgelopen decennium hebben zich belangrijke ontwikkelingen voorgedaan als het gaat om de multiculturele samenleving, denk aan de nasleep van 9-11, Pim Fortuyn en de verharde houding in Nederland ten opzichte van allochtonen en integratie. Hoe beïnvloeden deze ontwikkelingen het dagelijks leven van migranten in een stad als Rotterdam? De tentoonstelling brengt dit in beeld met een unieke serie filmportretten. Hierin is te zien hoe het 8 migrantenfamilies, die ook in 1999 werden gefilmd, in de afgelopen periode is vergaan. Hun persoonlijke verhalen zijn geïntegreerd in de stadshistorische opstelling met als resultaat een levendig en representatief beeld van het recente migratieverleden van de stad Rotterdam.

visie op Rotterdam
Het tentoonstellingsontwerp van Lenny Oosterwijk laat ook de visie van vier hedendaagse kunstenaars op de stad zien in grote illustraties die als glas in lood ramen in de ruimte zijn geplaatst. De ramen verbeelden de thema´s natuur & mlieu (door Raoul Deleo), kunst & architectuur (door Luuk Bode), sport & recreatie (door Johan Kleinjan) en multiculturele samenleving & veiligheid (door Rob Kemerink).

Interactieve tafels
Het recente stadsverleden gaat over en is belangrijk voor alle Rotterdammers. Die wil het Historisch Mseum Rotterdam bereiken en daarom gaat het museum de stad in. Op trefpunten in de wijken, zoals de stadswinkel, bibliotheken en buurthuizen, worden interactieve tafels geplaatst. Met het multimedia programma op de tafels bekijken gebruikers de filmportretten van Rotterdammers Up en de resultaten van participatieprojecten die het museum de afgelopen jaren in de wijken uitvoerde. Projecten waarbij Rotterdammers, jong en oud, hun eigen persoonlijke geschiedenis in relatie tot de geschiedenis van de stad onderzochten en presenteerden. Gebruikers van de tafel reageren op het materiaal en worden zo uitgedaagd te reflecteren op hun eigen plek in de grote stadsgeschiedenis.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van: Mondriaan Stichting, Gemeente Rotterdam, dienst Kunst en Cultuur, VSBFonds, SNS Reaal fonds, Stichting Bevordering Volkskracht, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, Prins Bernhard Cultuurfonds.