Ingezonden persbericht

Edwin de Vries geeft optreden in Vrijheidstrein

Op dinsdag 20 april aanstaande treedt Edwin de Vries op in de trein ' Stilstaan bij vrijheid' die tot 5 mei door het hele land rijdt. Deze vrijheidstrein is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de NS en vele andere partijen en rijdt in het kader van 65 jaar Viering van de Bevrijding. In een treincoupé die volledig is omgebouwd tot theater speelt Edwin de Vries een deel uit zijn toneelvoorstelling 'De Pianist'. Daarnaast geeft hij zijn persoonlijke visie op het thema van de trein: wat is er nodig voor vrijheid wereldwijd? De voorstelling begint om 13.26 uur bij station Haarlem Centraal. Het slot is zo'n half uur later op station Leiden Centraal.

De honderd meter lange trein is van binnen en van buiten volledig omgebouwd tot een rijdende expositie over vrijheid wereldwijd. Iedereen wordt uitgenodigd na te denken over de vraag, vrijheid wereldwijd wat is daarvoor nodig? Alle coupés zijn opnieuw ingericht en voorzien van tv schermen. Vier grotere coupés zijn omgebouwd tot theater, expositieruimtes en een debatcoupé met digitale gesprekstafel. De theatercoupé biedt ruimte voor ongeveer dertig mensen. In deze intieme setting brengt Edwin de Vries een deel uit de theatervoorstelling 'De Pianist' ten gehore.

'De Pianist' is gebaseerd op de memoires van de Pools-Joodse componist en pianist Wladyslaw Szpilman, die de Tweede Wereldoorlog overleefde door zijn muziek. Een indrukwekkende vertelling waarin de schoonheid en de waanzin van de mens samenkomen. Alle betrokkenen bij 'De Pianist' werken aan dit project vanuit de overtuiging dat het ieder jaar weer belangrijk blijft het verhaal over de verschrikkingen van een oorlog te blijven vertellen. Daarom grijpt Edwin de Vries deze kans om een stuk uit 'De Pianist' en zijn persoonlijke visie rondom het thema vrijheid met de reizigers te delen.

De Pianist met Edwin de Vries speelt op 26 april in de Leidse Schouwburg en op 2 mei in de Stadsschouwburg Haarlem. Voor meer informatie en volledige speellijst van de De Pianist zie ook www.depianist.info.