Hoge Raad der Nederlanden

Op 20 april uitspraak Hoge Raad in de zaak Guus K

De verdachte is vervolgd voor betrokkenheid bij door Liberiaanse troepen en/of milities gepleegde oorlogsmisdrijven en bij illegale wapenleveranties aan het regime van Charles Taylor tussen 2000 en 2003.
De rechtbank 's-Gravenhage heeft de verdachte op 7 juni 2006 veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar omdat hij in strijd met wapenembargo's wapens heeft geleverd aan het regime van Charles Taylor. De rechtbank heeft de verdachte vrijgesproken van betrokkenheid bij oorlogsmisdrijven (LJN AX7098). Zowel de verdachte als de officier van justitie zijn van dit vonnis in hoger beroep bij het gerechtshof 's-Gravenhage gekomen. Tijdens de procedure in hoger beroep is nader onderzoek verricht door de Nationale Recherche. Nadat het Sierra Leone tribunaal enkele getuigen ter beschikking had gesteld die over verdachtes betrokkenheid zouden kunnen verklaren, heeft de advocaat-generaal het hof verzocht de zaak te verwijzen naar de rechter-commissaris om die getuigen (anoniem) te doen horen. Het hof heeft op dat verzoek afwijzend beslist. Op 10 maart 2008 heeft het hof 's-Gravenhage de verdachte vrijgesproken van de wapenleveranties en oorlogsmisdrijven (LJN BC6068).

Procedure bij de Hoge Raad
Het Openbaar Ministerie heeft tegen deze uitspraak beroep in cassatie ingesteld. In cassatie is door het Openbaar Ministerie aangevoerd dat het hof de afwijzing van het verzoek om de anonieme getuigen (in de stukken "A03" en "A04" genoemd) te doen horen, onvoldoende heeft gemotiveerd.
Namens de verdachte hebben zijn advocaten, mr. I.N. Weski in Rotterdam en mr. R.J. Baumgardt in Spijkenisse, het cassatieberoep tegengesproken.
De advocaat-generaal bij de Hoge Raad mr. P.C. Vegter heeft in zijn conclusie van 5 januari 2010 aan de Hoge Raad geadviseerd om het cassatieberoep te verwerpen.

Uitspraak Hoge Raad
De Hoge Raad doet op dinsdag 20 april, 12.00 uur, uitspraak in deze zaak. Op 20 april zal om 12.30 uur een samenvatting van de uitspraak naar de pers worden gemaild en tegelijkertijd zal deze op de website rechtspraak.nl en hogeraad.nl worden gepubliceerd, met doorklik naar de volledige uitspraak.

Persraadsheer Jhr. mr. B.C. de Savornin Lohman zal op 20 april in de zittingzaal bij de uitspraak aanwezig zijn om aansluitend een toelichting te kunnen geven. Hij zal tussen 12.30 en 13.30 uur en tussen 16.00 en 17.00 uur telefonisch bereikbaar zijn (via onderstaand telefoonnummer) voor het geven van een toelichting.

Den Haag, 16 april 2010