Gemeente Wijdemeren



Controle propaantanks

In de maanden april t/m juli controleert een medewerker van het adviesbureau MIDDAG Milieuadvies alle 250 propaantanks in de regio Gooi en Vechtstreek.

Mevrouw van Beers is door het college aangewezen als toezichthouder voor het uitvoeren van de controles voor de duur van het project.

Veilig gebruik
Ter vervanging van aardgas wordt vaak gebruik gemaakt van propaangas. In de gemeente Wijdemeren bevinden zich ongeveer 75 propaantanks. Propaantanks kunnen door gebrekkig onderhoud of een verkeerde plaatsing gevaar opleveren. Daarom voeren de gemeenten van de regio Gooi en Vechtstreek komende tijd gezamenlijk een controle van alle propaantanks uit. De controles worden uitgevoerd in het kader van het programma externe veiligheid van het Gewest Gooi en Vechtstreek. Het gaat hierbij zowel om de tanks van particulieren als van bedrijven. De bezoeken vinden onaangekondigd plaats. Voorafgaand aan het controlebezoek ontvangen bezitters/gebruikers van de tank een brief met aanvullende informatie. De controles hebben een preventief karakter. Bij overtredingen krijgen de bezitters/ gebruikers de gelegenheid deze binnen een bepaalde periode te verhelpen. Alleen bij heel onveilige situaties zoals lekkages wordt direct opgetreden.

Voorschriften
Bij de controles beoordelen de medewerkers of de tank en het leidingwerk voldoen aan de voorschriften uit het activiteitenbesluit en de richtlijn voor opslag van propaan (PGS 19). Is er bijvoorbeeld een logboek aanwezig met een geldig installatie- en keuringscertificaat en staat de propaantank op veilige afstand van woningen en erfafscheidingen? Ook het technisch onderhoud is een belangrijk aspect. Zo moet de buitenkant regelmatig worden ontdaan van de groene aanslag, omdat anders de speciale zonlichtweerkaatsende coating niet goed kan functioneren. Daarnaast controleren de medewerkers of de propaantank rondom vrij is van begroeiing en obstakels en de afstand ten opzichte van de opstelplaats van de tankwagen.

Is uw tank aangemeld?
Propaantanks vallen onder de milieuwetgeving (Activiteitenbesluit). Particulieren en bedrijven die een tank in gebruik gaan nemen, moeten dit vooraf melden bij de gemeente. Is uw propaantank nog niet gemeld of twijfelt u hieraan? Neem dan vóór 22 april 2010 contact op met het cluster milieu op telefoonnummer (035) 655 94 34.

(20-04-2010)