Raad van State


dinsdag 20 april 2010

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Fryslân van het bestemmingsplan 'Buitengebied Terschelling' van de gemeente Terschelling. Het plan heeft betrekking op het hele eiland met uitzondering van de dorpen West-Terschelling, Midsland en Hoorn. Tegen het plan komt een groot aantal bedrijven en inwoners van Terschelling in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het plan maakt het mogelijk vijf bestaande strandpaviljoens gedurende het hele jaar open te stellen. Het provinciebestuur heeft aan het openstellen van de twee meest oostelijk gelegen strandpaviljoens goedkeuring onthouden om het natuurgebied 'Noordzeekustzone' te beschermen. Ook is het provinciebestuur het niet eens met de uitleg die de gemeenteraad aan het begrip strandpaviljoen heeft gegeven. Ook daar is goedkeuring aan onthouden, omdat er volgens het provinciebestuur gevaar bestaat dat de paviljoens ook in de avond en nacht zullen worden gebruikt. De gemeenteraad en twee strandpaviljoens komen in beroep tegen deze beslissing van het provinciebestuur. Volgens hen is er geen gevaar dat de strandpaviljoens het natuurgebied aantasten. Ook de Waddenvereniging komt in beroep tegen het plan. Volgens haar hadden er in het plan juist strengere regels opgenomen moeten worden voor de vijf paviljoens. Het jaarrond exploiteren van de paviljoens zou schade kunnen toebrengen aan het natuurgebied. De strandzeilvereniging van Terschelling komt ook in beroep tegen het besluit van het provinciebestuur. Het provinciebestuur heeft namelijk goedkeuring onthouden aan de mogelijkheid om op het strand te strandzeilen. Volgens het provinciebestuur zou dit het duingebied aantasten. Verder verzet een aantal inwoners zich tegen de beperktere mogelijkheden om nieuwe (zomer)woningen op het eiland te bouwen. Vanwege de grote hoeveelheid partijen is deze zaak ook op maandag 19 april behandeld. (zaaknummer 200901747/1)
Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn heeft verleend aan Evelop Netherlands B.V. voor een windturbinepark op en in de buurt van het bedrijventerrein Ecofactorij in Apeldoorn. Het windpark bestaat uit vijf windturbines met een hoogte van ongeveer 105 meter. Onder meer een aantal omwonenden komt tegen de milieuvergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor geluid- en schaduwhinder. Ook vinden zij dat de turbines het landschap verstoren en zijn zij niet overtuigd van de veiligheid van de turbines. (zaaknummer 200904695/1)
Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen de bouw van zes windturbines aan de Sabinadijk in Moerdijk. Meerdere omwonenden, verenigd in de Stichting Buurtcomité Sabinapolder, hadden om de maatregelen verzocht. De stichting is het niet eens met de weigering en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de zaak met zaaknummer 200807503/1 die de Raad van State vandaag om 11.00 uur behandelt. Die zaak gaat over de natuurbeschermingswetvergunning voor de windturbines. (zaaknummer 200808550/1)
10.00 uur
Zitting over de vergunning die het stadsdeel Oud-Zuid heeft verleend voor het slopen van een gebouw en een commandobunker aan de Jan van Eijckstraat in Amsterdam. De zitting gaat ook over de bouwvergunningen die het stadsdeel heeft verleend voor het uitbreiden van het St. Ignatiusgymnasium aan de Jan van Eijckstraat. De bouwvergunning maakt het mogelijk het bestaande schoolgebouw te moderniseren en uit te breiden voor de komst van 250 extra leerlingen. De buurtvereniging Adama van Scheltemaplein verzet zich zowel tegen de sloopvergunning als tegen de bouwvergunningen voor de school. De sloop van de ondergrondse bunker zal volgens de vereniging veel trillinghinder veroorzaken en mogelijk ook leiden tot droogstand van de houten fundering van de omliggende gebouwen. Verder vindt zij dat het bouwplan niet past in de stedenbouwkundige structuur van het gebied. Ook vreest de vereniging voor parkeeroverlast. De rechtbank in Amsterdam verklaarde in augustus 2009 de beroepen van de vereniging tegen beide vergunningen ongegrond. Tegen die uitspraak komt zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200907244/1)
10.00 uur
wethouders van Voorschoten om een vergunning op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening van Voorschoten te verlenen voor bankjes, tafeltjes en twee olijfbomen bij een pand aan de Voorstraat in Voorschoten. De huurder van het pand had om de vergunning gevraagd. Het gemeentebestuur heeft de huurder van het pand ook te kennen gegeven dat bestuursdwang zal worden toegepast als de uitstallingen en de bomen niet worden verwijderd. Volgens het gemeentebestuur nemen de uitstallingen en de bomen een te groot deel van de openbare weg in beslag en leidt dit tot gevaarlijke situaties voor voetgangers. De huurder bestrijdt dit. De rechtbank in Den Haag verklaarde in september 2009 een eerder beroep van de huurder ongegrond. Tegen die uitspraak komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200907914/1)

11.00 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend voor drie windturbines in de Sabina Henricapolder. De vergunning is verleend aan Agro Wind in Moerdijk. De turbines komen op een afstand van 500 meter te staan van het beschermde natuurgebied 'Krammer-Volkerak'. Ten noorden van de Sabinapolder liggen de Sint Anthoniegorzen. Dit is een pleisterplaats voor ganzen. De stichting Buurtcomité Sabinapolder verzet zich tegen de vergunning en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vindt dat de windturbines de brandgans en de grauwe gans verstoren en daarom niet gebouwd zouden mogen worden. Verder had het provinciebestuur de gevolgen van bestaande windturbines in de omgeving mee moeten nemen in zijn beslissing om zes nieuwe turbines toe te staan. Ten slotte is de stichting van mening dat de windturbines het open landschap aantasten. Zie ook de zaak met zaaknummer 200808550/1 die de Raad van State vanmorgen om 10.00 uur heeft behandeld. (zaaknummer 200807503/1)