Gemeente Hoorn

Gemeente Hoorn gaat voor integrale hennepaanpak

Namens de gemeente Hoorn ondertekende burgemeester Onno van Veldhuizen het regionale hennepconvenant. De gemeente krijgt daardoor in Hoorn de regie over de integrale aanpak van illegale hennepkwekerijen. Door de nauwe samenwerking en kennisuitwisseling van verschillende partners kan breder en sneller worden ingegrepen. Zo kunnen woningcorporaties bijvoorbeeld beslissen over uitzetting uit een woning en kan het UWV een uitkering korten of stoppen.

Binnen de regio Noord-Holland Noord zijn veel hennepkwekerijen gevestigd in woonhuizen en bedrijfspanden (In 2008 120 ontmantelingen). Dit is strafbaar en levert daarnaast overlast en gevaarlijke situaties op, zoals brandgevaar en de aanwezigheid gevaarlijke stoffen. Bovendien is aangetoond dat de georganiseerde criminaliteit grotendeels gefinancierd wordt uit hennepteelt. Zon dertig procent van het aantal ontmantelingen in de regio Noord-Holland Noord vindt plaats in de gemeente Hoorn.

Om deze ongewenste situatie effectief te kunnen aanpakken, is een integrale aanpak door verschillende organisaties wenselijk en noodzakelijk. Tot voor kort traden vooral politie en het Openbaar Ministerie samen op in een strafrechtelijk onderzoek. Nu zijn ook woningcorporaties, de Belastingdienst, Liander, de sociale recherche en UWV betrokken bij het signaleren en aanpakken van eigenaren van hennepkwekerijen. De gemeente Hoorn neemt het voortouw in de samenwerking tussen de partners, ook vanwege het feit dat de gemeente de nodige bevoegdheden heeft. Voorbeelden zijn de bevoegdheid om een pand te sluiten en het verhalen van de kosten van ontmanteling van een kwekerij.

Naast het feit dat het illegaal is, zorgen hennepkwekerijen regelmatig voor gevaarlijke situaties. Met deze integrale aanpak kunnen we deze eerder opsporen en de eigenaren beter en harder aanpakken. Dat is niet alleen wenselijk, maar ook noodzakelijk, gezien de gevaren die de kwekerijen met zich meebrengen, aldus Burgemeester Van Veldhuizen. De regie over de integrale aanpak van hennepkwekerijen gaat per direct over naar de gemeente Hoorn.
Laatste wijziging van deze pagina: 19 april 2010