Gemeente Andijk


19-25 april: Europese vaccinatieweek

20-04-2010
Van 19 tot 25 april is het Europese vaccinatieweek. Vaccineren beschermt volwassenen en kinderen tegen ernstige infectieziekten. Vaccins zorgen ervoor dat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen een ziekteverwekker. Als de werkelijke ziekteverwekkers vervolgens het lichaam binnendringen, maakt het immuunsysteem ze onschadelijk. De woorden vaccin en vaccinatie zijn afgeleid van het Latijnse 'vacca', wat koe betekent. Dit heeft te maken met een belangrijke ontdekking van de Brit Edward Jenner aan het eind van de 18de eeuw. Hij ontdekte dat inenting met het koepokvirus (verkregen uit de met vocht gevulde blaasjes bij koepokken) mensen beschermt tegen kinderpokken. Bijna een eeuw later ontwikkelde Louis Pasteur een vaccin tegen hondsdolheid (rabiës). Deze ontdekking is het begin van het ontwikkelen van de huidige vaccinaties geweest. Vaccinaties zijn grofweg in drie categorieën te verdelen: Jeugdvaccinaties
Een aantal infectieziekten kan de gezondheid blijvend schaden of is zelfs dodelijk. Voor enkele ziektes kan je dit door vaccinatie voorkomen. Stoppen met vaccineren betekent dat ernstige ziekten die al jaren niet of nauwelijks meer in Nederland voorkomen, onherroepelijk terugkeren. Daarom heeft de Nederlandse overheid in 1957 het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) ingesteld voor kinderen. Het ministerie van VWS is verantwoordelijk voor het Rijksvaccinatieprogramma. De vaccinaties uit het RVP zijn: Bof, Mazelen en Rode Hond (BMR), Difterie, (Kinkhoest), Tetanus en Polio (D(K)TP), Hib (Haemophilus Influenza), Pneumokkokken, Meninococcen C, HPV (vaccin tegen baarmoederhalskanker) en hepatitis B (afhankelijk van kinderen van draagsters met het hepatitis B virus of met een ouder afkomstig uit een land waar veel hepatitis B voorkomt).
Griepprik
Voor sommige mensen kan een griepje ernstige gevolgen hebben. Jaarlijks wordt een vaccin ontwikkeld voor het soort griep welke dat seizoen verwacht wordt. Mensen die vallen in een zogenaamde risicogroep (onder andere mensen met luchtwegaandoeningen en personen ouder dan 60 jaar) krijgen daarom van de huisarts een uitnodiging om elk jaar de gratis griepprik te halen.
Achtergrondinformatie over griep en de prik staat op de website van het RIVM.
Reizigersvaccinaties
Natuurlijk is het maken van een (verre) reis meestal vooral leuk, ontspannen en avontuurlijk. Toch zijn er een paar zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Niemand wil dat zijn vakantie verstoord wordt door bijvoorbeeld één van onderstaande meest voorkomende gezondheidsrisico's, welke door vaccinatie (grotendeels) te voorkomen zijn:

- Hepatitis A door slechte hygiëne

- Gele Koorts door muggensteken

- Buiktyfus door besmet eten of drinken

- Difterie, tetanus, polio (door hoesten, straatvuil of met ontlasting besmet water)

- Hepatitis B, besmettelijk door bloed- of seksueel contact

Het Landelijk Coördinatiecentrum reizigersadvisering stelt richtlijnen op voor vaccinaties aan reizigers. GGD Hollands Noorden werkt volgens deze richtlijnen. De medewerkers van het vaccinatiebureau zijn gecertificeerd bij het LCR.

Meer informatie?
Kijk bijvoorbeeld op de website van de rijksoverheid, de website van RIVM, of op de website van het landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering voor informatie per land.

Meer informatie over GGD?
www.ggdhollandsnoorden.nl
afdeling jeugdgezondheidszorg: 088- 0100555
afdeling reizigersadvisering: 088-0100530


Gemeente Andijk | Middenweg 73 | 1619 ZG | info@andijk.nl | www.andijk.nl |