Cabriolet occasions beduidend duurder

20/04/2010 08:30

Vroemm.nl

Een cabriolet occasion is in maart 2010 ruim 3,4% duurder te koop gezet dan in de maanden ervoor. In de maand maart steeg daardoor de gemiddelde vraagprijs van alle cabriolet occasions met 0,4%. Opmerkelijk, omdat occasions van andere carrosserievormen in maart juist 1,1% goedkoper werden. In het algemeen wordt op een cabriolet gemiddeld 3,7% minder afgeschreven.

Vraagprijs van cabriolet beduidend hoger in maart

De cabriolet occasion is in maart 2010 ruim 3,4% duurder te koop gezet dan de gemiddelde vraagprijs in de maanden ervoor. Hierdoor is de gemiddelde vraagprijs van een cabriolet over de totale occasionvoorraad in één maand met 0,4% gestegen. Deze stijging is fors, omdat de vraagprijs van een occasion van een andere carrosserievorm de afgelopen maand met 1,1% is gedaald.

Vooral de cabriolet versies van Audi en BMW droegen bij aan de prijsverhoging. De open variant occasions van de Audi TT, Audi A3, Audi A5, BMW 1-serie en BMW Z4 stegen flink in prijs.

Seizoensinvloed zichtbaar bij een cabriolet

Ook in maart 2009 werd de vraagprijs van een cabriolet hoger ingezet dan die van andere carrosserievormen. In de zomerse periode zijn consumenten eerder geneigd tot aanschaf van een cabriolet, wat ook vorig jaar merkbaar was. In de periode maart 2009 t/m augustus 2009 steeg de gemiddelde occasionvraagprijs van een cabriolet met 0,2%. De occasions met een andere carrosserievorm lieten in die periode juist een waardedaling van 0,7% noteren.

Een cabriolet is 3,7% meer waardevast

De gemiddelde afschrijving op een cabriolet ligt 3,7% lager dan op een auto met een andere carrosserie. Door de hogere vraagprijzen van cabriolet occasions in de zomermaanden is de waardevastheid in die maanden hoger. In de wintermaanden is dit verschil dus minder, terwijl in de zomermaanden het verschil weer toeneemt.

Berekeningswijze

De berekening is gebaseerd op marktgegevens van circa 200.000 occasions. De vraagprijzen van elk model zijn per maand met elkaar vergeleken. Per automodel is door Vroemm.nl een rekenkundig afschrijvingsmodel ontwikkeld, gebaseerd op actuele marktgegevens. Het model houdt onder meer rekening met het merk en type van de occasion, de kilometerstand, de leeftijd van de auto, type brandstof en andere specifieke kenmerken van de te koop staande auto. Voor elke auto wordt een leeftijd van drie jaar en een jaarkilometrage van 20.000 verondersteld. Door de berekende waarde van de auto te vergelijken met de historische nieuwprijs wordt de relatieve waardevermindering verkregen. Door deze waarden per maand te vergelijken wordt de ontwikkeling van de occasionprijzen beoordeeld.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.vroemm.nl