FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Honderden schoonmakers in actie bij Erasmus Universiteit

Vijfhonderd stakende schoonmakers zijn vandaag op bezoek bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze willen dat de universiteit beter omgaat met schoonmakers. De universiteit kan het goede voorbeeld geven door het Schoon genoeg-convenant te ondertekenen. Op die manier verbindt de universiteit zich aan een betere toekomst voor schoonmakers en hun gezinnen.

Het Schoon genoeg-convenant voorkomt dat opdrachtgevers en schoonmaakbedrijven onmogelijk lage contracten afspreken die slecht zijn voor de kwaliteit en de schoonmakers. De schoonmakers worden gesteund door studenten en docenten, die handtekeningen hebben ingezameld en die aan de directie van het universiteit willen aanbieden. Vakbondsbestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten: "Een centrum van de wetenschap als het Erasmus moet natuurlijk het goede voorbeeld geven als opdrachtgever. Als ergens veel weldenkende mensen bij elkaar zitten, is het in een universiteit. Dan moeten ze toch kunnen bedenken dat schoonmakers beter verdienen. De student en docenten hebben het door, nu de directie nog."

Al vele maanden voeren de schoonmakers actie voor meer respect en waardering. Hun staking - die inmiddels al negen weken duurt - is de langste sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. Ze strijden onder meer voor twee dubbeltjes loonsverhoging per uur en meer opleidingsmogelijkheden. Schoonmaakster Christine Monk Simon: "Wij willen ook vooruitgang en ontwikkeling. We werken hard, maar we willen kwaliteit kunnen leveren en onze gezinnen kunnen onderhouden."

De acties van de schoonmakers passen in de bredere campagne onder de noemer 'Gewoon Goed Werk', waarin FNV Bondgenoten zich inzet voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten tenminste 130% van het wettelijk minimumloon per uur krijgen, flexwerk moet beperkt worden tot `ziek en piek' en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken behalve in de schoonmaak, onder andere ook in de vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.

Meer informatie, foto's, filmpjes en het witboek over de schoonmakersacties op: www.wijhebbenerschoongenoegvan.nl.