Provincie Friesland


---
File: 4528d5.gif





---

PERSBERICHT

Nummer: 103 HZ
Datum: 19 april 2010

Nieuwe actie tegen alcoholmisbruik
Nuchtere Fries start cocktailactie met Pierre Wind

Smaakgoeroe Pierre Wind gaat zich inzetten voor de alcoholcampagne Nuchtere Fries. Komende vrijdag laat hij Friese jongeren zien hoe lekker alcoholvrij kan zijn. Tijdens een cocktailactie in café De Swetser in Heerenveen laat Wind op geheel eigen wijze de bezoekers kennismaken met een aantal bijzondere cocktails zonder alcohol. De actie maakt deel uit van de Nuchtere Fries campagne, die de provincie Fryslân samen met Friese gemeenten, GGD Fryslân, Verslavingszorg Noord-Nederland, Politie Fryslân, het OM en Koninklijke Horeca Nederland vorig jaar is gestart om jongeren te wijzen op de risico's van overmatig alcoholgebruik.

Met de cocktailactie wil de Nuchtere Fries onder de noemer Shake-it laten zien dat er hippe en lekkere alcoholvrije alternatieven zijn voor de vele mixjes met alcohol. De Shake-it-actie sluit aan op de Happy Drinks die door Pierre Wind in 2009 voor het Trimbos-instituut zijn ontwikkeld. De Happy Drinks vormen de komende jaren een vast onderdeel van de landelijke campagne 'DRANK maakt meer kapot dan je lief is'.

Café De Swetser in Heerenveen is de eerste locatie die de Nuchtere Fries met de Shake-it-actie aandoet. Het komende jaar gaan twee cocktailshakers van de Nuchtere Fries op bezoek bij festivals, feesten en in horecagelegenheden om cocktails te maken als The Battery (alsof je een Batterij hebt ingeslikt: Kinky en Lekkâh te gelijk), Peanut Colada (het is Peanuts om het samen gezellig te hebben), Caipirinnhee (voor de eigenwijze onder ons. Geen Caipirinha maar een Caipirinnhee) en Lychee Monrose (mysterieus, verleidelijk en pittig. Kortom: Liefde en Passie).

Geert Bosman, eigenaar van de Swetser, juicht het initiatief toe. "Belangrijk is dat ook de horeca een bijdrage levert om de problematiek rond alcoholmisbruik tegen te gaan. Met deze actie kan ik daar binnen mijn horecabedrijf op een aansprekende manier een invulling aan geven. Als die cocktails er in mijn tijd waren geweest, dan was ik er eerder achter gekomen dat zondagen ook leuk kunnen zijn."

Jongeren in Fryslân kunnen de komende jaren niet om de Nuchtere Fries heen. Teveel alcohol maakt je leven kapot. Je zult nooit worden wie je had kunnen worden en dat is de grootste gemiste kans van je leven. Punt. Dat is de boodschap waarmee de Nuchtere Fries de provincie intrekt.


---- --