Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 20 april 2010

Deutsche Telekom en ABB ontwikkelen gezamenlijk smart grid-oplossingen

§ Samenwerkingsovereenkomst getekend
§ Nieuwe markt voor energiesector
§ Eerste project in Duitse stad Friedrichshafen

T-Systems, de IT-divisie van Deutsche Telekom, en specialist in energie- en automatiseringstechnologie ABB ontwikkelen gezamenlijk smart grids. Een smart grid levert elektriciteit van leverancier naar consument op basis van een digitale technologie voor het beheren van apparatuur in huishoudens. Hiermee zijn energie en kosten te besparen. Een smart grid vergroot bovendien de betrouwbaarheid en transparantie van de elektriciteitslevering. Consumenten en energiebedrijven profiteren met de smart grids van T-Systems en ABB van transparantie in het elektriciteitsverbruik en mogelijkheden om dit te beheersen. Daarnaast zorgen de smart grids voor de efficiënte inzet van grids door distributienetwerken.

"De gecombineerde kennis van Deutsche Telekom en ABB biedt de perfecte basis voor de ontwikkeling van smart grids", zegt Peter Smits, CEO en directeur Centraal-Europa van ABB AG. "We bieden de energiemarkt een breed portfolio van oplossingen voor energielevering en -distributie, en automatisering."

Reinhard Clemens, lid van de raad van bestuur van Deutsche Telekom en CEO van T-Systems: "De energiemarkt staat voor een revolutionaire verandering: energie- en datanetwerken worden steeds meer geïntegreerd. Wij beschikken over een vast- en een mobiel-breedbandnetwerk, servicemedewerkers op locatie en ervaring bij het verwerken van grote datastromen. Elke maand verwerken we tenslotte ruim veertig miljoen telecommunicatiefacturen in onze datacenters."

Smart grids vormen de basis voor de winstgevende, efficiënte en veilige integratie van duurzame energie in de levering van stroom. Daarnaast maken smart grids de levering van stroom zelf efficiënter. Volgens de German Renewable Energy Sources Act stijgt het percentage van energie dat afkomstig is uit duurzame energiebronnen, tot dertig procent in 2020. De stijging in het aantal decentrale en regeneratieve energiebronnen (zoals biogas en windenergie) zorgt echter voor toegenomen complexiteit in het distributienetwerk. Om die reden moet in toekomstige netwerken het energieverbruik beter worden afgestemd op fluctuaties in energiewinning. Alleen dan is het mogelijk om ze efficiënt te laten werken.

Smart grids bieden energiemaatschappijen de informatie om intelligent, automatisch en real-time hun energiedistributie te beheren via datanetwerken. Aan de consumentenkant meten slimme meters het energieverbruik regelmatig en geven deze informatie door aan de energiemaatschappij. Huishoudens houden hiermee controle over hun verbruik. De intelligente displays kunnen in de toekomst ook communiceren met individuele apparaten - zelfs als de consument niet aanwezig is -, waardoor ze automatisch worden ingeschakeld bij lagere stroomtarieven. Deze informatie biedt energieleveranciers de mogelijkheid om consumenten aan te sporen goedkopere energie te gebruiken tegen het nacht- en weekendtarief.

Deutsche Telekom en ABB ontwikkelen de smart grid-oplossingen samen met andere projectpartners in Friedrichshafen.

Over T-Systems
Met een wereldwijde infrastructuur van datacentra en netwerken levert T-Systems ICT-diensten aan internationale ondernemingen en publieke instellingen. Op basis hiervan biedt de dochteronderneming van Deutsche Telekom geïntegreerde oplossingen die bijdragen aan een betere communicatie tussen bedrijven en binnen de samenleving. Ruim 45.000 medewerkers bij T-Systems voegen aantoonbare waarde toe aan de kernactiviteiten van hun klanten over de gehele wereld door het combineren van industrie-expertise en ICT-innovaties. In het boekjaar 2009 genereerde T-Systems circa 8,8 miljard euro aan inkomsten. Meer informatie op www.t-systems.nl.