Oranjewoud


Bodemsanering Shell Maastricht Airport in uitvoering

In het voorjaar van 2010 is op Maastricht Airport gestart met een bodemsanering en herinrichting van het brandstoffendepot in opdracht van Shell Aviation. Oranjewoud Milieurealisatie voert de werkzaamheden voor de bodemsanering en herinrichting uit namens Hamer Installatietechniek en HMVT namens URS. Het nieuwe brandstoffendepot zal voor de aanvang van het hoogseizoen gereed zijn.

De oude brandstoftanks zijn verwijderd en de met brandstof verontreinigde grond heeft Oranjewoud Milieurealisatie ontgraven tot een diepte van 6,5 m -mv. Hierbij zijn rondom het depot damwanden tot een diepte van 10 m -mv aangebracht voor de stabiliteit van de grond. Op 10 maart 2010 zijn nieuwe tanks geplaatst in het ontgravingsvak. Na het aanvullen met schone grond zal Oranjewoud Milieurealisatie de nieuwe vloeistofdichte vloer aanleggen en het terrein verder inrichten.

De diepe verontreiniging zal HMVT aanpakken door middel van bioventing. Bij deze techniek wordt de vluchtige verontreiniging met de bodemlucht onttrokken en de biologische afbraak in de bodem gestimuleerd. Voor de toepassing van bioventing zijn 30 onttrekkingsfilters op verschillende niveaus tot 10,5 m -mv in de bodem aangebracht. Het grondwater bevindt zich op grote diepte, namelijk op circa 18 m -mv. Op de saneringslocatie is sprake van een lemige bodem met een geringe doorlatendheid voor lucht. HMVT voert de onttrekking van de bodemlucht daarom uit met behulp van een hoog vacuĂĽmextractie installatie. Deze installatie is geplaatst op 25 maart 2010 en zal na opstart gedurende 2 jaar in stand worden gehouden. In deze periode zal de verwijdering van de verontreiniging in de onttrokken bodemlucht gecontroleerd worden.

De levering van de brandstoffen voor de vliegtuigen gaat onverminderd door tijdens de periode dat het brandstoffendepot buiten gebruik is. Shell maakt voor de levering en opslag van de brandstoffen gebruik van meerdere tankwagens, tot het moment dat het nieuwe brandstoffendepot wordt opgeleverd.