Ingezonden persbericht


Westfries Museum wint Artifex Award

Het Westfries Museum heeft een Artifex Award 2010 gewonnen voor de tentoonstelling 'Piraten van de Lage Landen'. De museumprijzen werden afgelopen maandag uitgereikt in het Museum De Fundatie in Zwolle. Er waren in totaal vijf genomineerden. De eerste prijs ging naar het Kermamiekmuseum in Leeuwarden voor de expositie 'Scherven&Geluk'. De tweede prijs was voor het Westfries Museum en het Mondriaanhuis in Amersfoort ontving de aanmoedigingsprijs voor het project '60 minuten per bezoeker'. De overige genomineerden waren het Tropenmuseum en het Zaans Museum.

De jury beoordeelde de genomineerde projecten onder andere op de toename van het bezoekersaantal, het vernieuwend gebruik van nieuwe media en creativiteit in het benaderen van de doelgroep. Op al deze aspecten scoorde de tentoonstelling 'Piraten van de Lage Landen' hoog. De jury prees met name het slimme gebruik van internet en de creatieve opzet van de tentoonstelling, waardoor het museum in zijn doelstelling slaagde meer ouders met kinderen te trekken.

Het Westfries Museum ontving naast een oorkonde ook een beeldje met de toepasselijke titel 'The sky is the limit' van kunstenaar Frank Stoopman. Dit jaar worden de Artifex Awards voor de derde keer uitgereikt. De prijs is in het leven geroepen door Cultureel Organisatiebureau Artifex en het Platform Museale Ontvangsten en Evenementen om de toegankelijkheid van Nederlandse Cultuurgoed te stimuleren.