Provincie Antwerpen


Nachtzorg vanaf nu in heel de provincie Antwerpen

Oprichting Nachtzorg Mechelen zorgt voor primeur


----------
Met de steun van de provincie Antwerpen begon Nachtzorg in 2004 als een pluralistisch proefproject waarin 21 partners participeerden. Nachtzorg maakt het voor de zorgbehoevende mogelijk om thuis verzorgd te worden en geeft de mantelzorger de noodzakelijke ademruimte. Met de oprichting van Nachtzorg Mechelen is Antwerpen de eerste provincie die over het hele grondgebied, in elke regio, dit nieuwe zorgaanbod kan aanbieden. Eerder zagen al Nachtzorg Antwerpen en Kempen het levenslicht.

Nachtzorg in het arrondissement Antwerpen
Nachtzorg Antwerpen vond en vindt bij de Provincie Antwerpen van in het prille begin een solide partner. Sinds half 2008 werkt Nachtzorg in het volledige arrondissement Antwerpen. Van Boom tot Essen en van Zandhoven tot Zwijndrecht. Nachtzorg Antwerpen kende in 2008 opnieuw een uitbreiding op alle gebieden; letterlijk en figuurlijk. Er werden 163 mensen effectief geholpen, goed voor 3.939 nachten. Of 36.414uren. Dat vergde meer personeel, zijnde 10 bijkomende verzorgenden en 10 vrijwilligers.

Er is een grote tevredenheid bij de gebruikers en mantelzorgers. Het is opvallend dat deze tevredenheid ook bij de verzorgenden en vrijwilligers sterk uitgesproken is. De medewerkers getuigen van een grote motivatie en blinken uit in samenwerking en flexibiliteit. Dit zijn de sleutels tot het succes van Nachtzorg, dat zich ook vertaalt in de aanwezigheid van de talrijke en uiteenlopende partnerorganisaties in onze enthousiaste stuurgroep. Na vier jaren van proefprojecten is Nachtzorg Antwerpen de eerste die de pioniersjaren achter zich kan laten en een plaats in de reguliere thuiszorg heeft gevonden. In Brabant en Oost-Vlaanderen worden ondertussen ook proefprojecten nachtzorg opgezet. Nachtzorg Antwerpen werd uitgenodigd om deel te nemen aan een Vlaamse Stuurgroep Nachtzorg die in november 2009 een nota 'Nachtzorg' aan de nieuwe Vlaamse minister van Welzijn kon voorleggen.

Nachtzorg in het arrondissement Turnhout
Het project nachtzorg Kempen groeide vanuit de werking van het SIT Arr. Turnhout. Aanvankelijk werden enkel nachten bij de gebruikers thuis gepresteerd door de inzet van vrijwilligers. Hier bleek al snel een grote nood aan ondersteuning, vorming, begeleiding. We konden aan deze terechte vragen in belangrijke mate tegemoet komen dankzij een financiële ondersteuning van het provinciebestuur. De groep vrijwilligers werd samengebracht en kreeg een vormingsaanbod op maat. Om nieuwe mensen te werven werd jaarlijks een opleiding tot 'vrijwilliger in de nachtzorg' opgezet. De werkgroep nachtzorg binnen het SIT nam hier opnieuw het voortouw.

Het eerste werkjaar van dit initiatief kon Nachtzorg rekenen op de financiële ondersteuning van de Vlaamse Overheid en het provinciebestuur. Hierdoor is een extra inbreng van de participanten niet aan de orde. We gaan uit van een scenario waarbij deze nieuwe zorgvorm een plaats krijgt in het nieuwe woon- zorgdecreet van de Vlaamse Overheid. In afwachting van deze implementatie zoeken we creatieve oplossingen om dit kwaliteitsvolle aanbod te continueren.

Nachtzorg in arrondissement Mechelen
Nachtzorg Mechelen is een heel pril verhaal. Op 1 maart 2010 werd hier de eerste nacht hulp gegeven. De start is anders dan in Antwerpen en Kempen, maar de inhaalbeweging is volop aan de gang. Omdat de grotere diensten gezinszorg uiteindelijk over de volledige provincie actief zijn, lag het voor de hand om in Mechelen met dezelfde partners van start te gaan. Nachtzorg Mechelen wil vanuit een eigen stuurgroep met lokale partners de nachtzorg gaan organiseren. Daarin krijgen ook de organisaties die zorgend vrijwilligerswerk aanbieden en als oppasdienst voor chronisch zieken erkend zijn, hun terechte plaats, net als in Antwerpen en Kempen. In sommige situaties is meer nood aan oppas dan aan zorg. Dat kan dus beter met geschoolde vrijwilligers ingevuld worden.

Conform de regelgeving van de zorgregio's krijgen de gemeenten Bonheiden, Putte, Bornem, St-Katelijne- Waver, Duffel, Rumst, Willebroek, Puurs, St-Amands en stad Mechelen hulp vanuit Nachtzorg Antwerpen. De inwoners van Lier, Berlaar, Heist-op-den-Berg en Nijlen worden via Nachtzorg Kempen geholpen.

Mensen die zich geroepen voelen om zich op te geven als vrijwilliger voor Nachtzorg kunnen hiervoor steeds terecht bij Hugo Goedemé, hugo.goedeme@cm.be of 03 470 21 59.