Gemeente Tilburg

2010139BW
Datum
20 april 2010

Positieve resultaten Donkere Dagen Offensief
Verbetering cijfers straatroof, overvallen, woning-, auto- en bedrijfsinbraak

De speciale aanpak van de driehoek gemeente, politie en Openbaar Ministerie, rond de 'donkere dagen', werkt. Op alle vijf speerpunten die in de periode van half oktober 2009 tot begin april extra aandacht krijgen, laten de cijfers verbetering zien ten opzichte van de vorige periode. Straatroof met name is met 38 % drastisch gedaald van 104 naar 64. Het aantal overvallen daalde met 21% van 56 in de donkere dagen periode 2008-2009 naar 44 in de afgelopen periode. Woninginbraak daalde met 6% van 916 naar 857, bedrijfsinbraken namen af met 23% van 363 naar 280 en er werd minder in auto's ingebroken. Van 1701 naar 1612, een afname van 5%. Dit zijn de cijfers van het District Tilburg. Hierbij horen ook Oisterwijk, Hilvarenbeek en Goirle. Burgemeester Opstelten: "Het is helder dat de gerichte daadkrachtige aanpak haar vruchten afwerpt. Daarom stoppen we niet in de lente maar we gaan door op de ingeslagen weg. We blijven goed samenwerken en met gerichte acties zijn we zeer aanwezig. Maar we kunnen het niet alleen. We vragen de hulp van bewoners en ondernemers om alert te blijven en verdachte situaties te melden."
Roadblock
De reden dat er in de donkere dagen met speciale aandacht en gerichte acties gewerkt wordt, is omdat de cijfers al jaren lieten zien dat in die periode de criminaliteit stijgt met een extra piek voor de feestdagen. Een van de acties die voor het publiek direct zichtbaar en voelbaar waren zijn de roadblocks. Daarbij werden passanten en hun voertuigen gecontroleerd. Districtchef van de politie Midden- en West Brabant, Peter Verschuur: "Wij kregen berichten dat de criminelen in de stad hiervan goed de balen hadden en zich steeds moeilijker door de stad konden bewegen. Onze inzet was om criminaliteit tegen te houden en terug te dringen, daarin zijn we dus wel geslaagd". De politie is extra alert op de zogenoemde veelplegers. Zij zijn verantwoordelijk voor veel overlast en criminele feiten. Het Veelplegersteam van de politie heeft in de Donkere Dagen-periode 75 keer een veelpleger opgepakt. Dat heeft meteen effect op de cijfers. Samen proberen politie en gemeente in de aanpak ook creatief te zijn. Zo werden scholieren ingezet voor hun maatschappelijke stage bij het voorlichten van het publiek over auto-inbraak en straatroof. De Taskforce Tilburg Veilig is actief geweest in wijken om bewoners te wijzen op situaties die woninginbraak bevorderen. Hierbij werden voetstapjes in de tuin gelegd met op de achterzijde een waarschuwing maar ook een verwijzing naar het A-Team om persoonlijk advies te krijgen over inbraakbeveiliging. Er wordt gewerkt aan de uitbreiding van Buurtpreventieteams. In Tilburg zijn er inmiddels negen actief en twee in oprichting.
Vier jaar voor overvallers
Van de daders van de 37 overvallen zijn er nu 17 vervolgd door het Openbaar Ministerie. Landelijk werd gemiddeld 22 % van de overvallen opgelost. In het district Tilburg ligt dat beduidend hoger met 48 %. Officier van justitie, Gabriel Munnichs: "Voor de eerste twee Donkere dagenovervallers blijft het voorlopig donker. Deze overvallers zijn onlangs veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf."

Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.

Noot voor redacties