Provincie Friesland


---
File: 86836c.gif





---

PERSBERICHT

Nummer: 101 EM
Datum: 20 april 2010

Met De Opstapper ligt heel Fryslân binnen bereik

Niemand hoeft in Fryslân de bus te missen. Zelfs niet als u in een klein Fries dorp woont. Dat wilde gedeputeerde Tineke Schokker, wonend in Eastermar, wel eens testen. Collega-gedeputeerde Piet Adema haalde haar vanochtend op met De Opstapper, een taxibusje dat op verzoek naar het dichtstbijzijnde OV-knooppunt rijdt. Stipt om 8.00 uur stopte hij voor Schokkers huis en bracht haar naar knooppunt Burgum.

Piet Adema: "Als provincie vinden wij dat iedereen gebruik moet kunnen maken van het openbaar vervoer. Het is een randvoorwaarde voor de leefbaarheid van het platteland." Daarom is in samenwerking met vervoerders Connexxion en Qbuzz De Opstapper in het leven geroepen. De Opstapper is bedoeld voor mensen die met het openbaar vervoer willen reizen vanuit een Fries dorp waar géén gewone bus rijdt. Of waar dat maar een deel van de week het geval is. Het taxibusje brengt Friezen op verzoek naar het dichtstbijzijnde OV-knooppunt. Omgekeerd kan ook: ieder uur rijdt De Opstapper vanaf het OV-knooppunt terug naar het dorp. Voor De Opstapper geldt het reguliere OV-tarief plus een opstaptarief van twee euro.

Schokker ervoer de rit met De Opstapper als bijzonder prettig. "Het voorzieningenniveau en daarmee de leefbaarheid en het welzijn in kleine kernen staat onder druk. Dat geldt ook voor het openbaar vervoeraanbod, waardoor vooral ouderen beperkt worden in hun bewegingsvrijheid. Met De Opstapper lossen we die belemmering mooi op", zo reageerde de gedeputeerde voor zorg en welzijn.

Openbaar vervoer in Fryslân
In Fryslân bestaat een uitgebreid netwerk van bus- en treinverbindingen. Waar veel vraag is naar openbaar vervoer, worden veel bussen en treinen ingezet. Toch kan niet iedereen vanuit zijn woonplaats gemakkelijk gebruik maken van het openbaar vervoer. Dit komt doordat de vraag hier te klein is om een gewone bus te laten rijden. Daarom is er nu De Opstapper.

Kijk voor De Opstapper in uw regio op www.connexxion.nl of www.qbuzz.nl.

Bron: Provincie Fryslân


---- --