Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Politieke partijen in gesprek met burgers over toekomst van de Nederlandse energievoorziening

Partijoverstijgend Duurzaamheidsoverleg aangejaagd op discussieplatform De Nationale Dialoog

(Amsterdam, 20 april 2010) - De partijcommissies voor duurzame ontwikkeling van CDA, PvdA, D66, VVD, GroenLinks, ChristenUnie en SGP hebben het partijoverstijgende Duurzaamheidsoverleg opgericht. Inzet van het initiatief is dat Nederland in 2050 volledig moet zijn overgestapt op hernieuwbare energie zoals wind- en zonne-energie. Aan de hand van 10 actiepunten roepen de partijcommissies de politieke leiders op tot uitvoering van het voorstel Nederland krijgt nieuwe energie. Op www.denationaledialoog.nl gaan zij tegelijkertijd in debat met de samenleving en het bedrijfsleven over de toekomst van de Nederlandse energievoorziening.

Op het onafhankelijke actie- en discussieplatform De Nationale Dialoog kan iedereen meepraten over actuele zaken, zoals het gewenste kabinetsbeleid en investeringen in duurzame projecten. De komende weken loopt er op de website een serie discussies aansluitend op het Duurzaamheidsoverleg. Ook worden er discussieavonden op de Universiteit Utrecht en een afsluitend verkiezingsdebat in de Oude Tweede Kamer georganiseerd.

Stimulans voor publieke debat

Met de bijdrage aan het debat over het de toekomst van de energievoorziening in Nederland wil De Nationale Dialoog, een initiatief van De Publieke Zaak, aanzetten tot reflectie, inspiratie en actie. Via De Nationale Dialoog kan iedereen standpunten en ideeën over de ontwikkeling van Nederland zichtbaar maken en delen met anderen. Beleidsmakers luisteren naar de resultaten van De Nationale Dialoog. Zo worden er straks betere beslissingen genomen. De ambitie is aan de ene kant het publieke debat en aan de andere kant actief burgerschap te stimuleren.

De Nationale Dialoog, 21minuten.nl en De Publieke Zaak

De Nationale Dialoog is het vervolg op 21minuten.nl, het grootste online opinie-onderzoek van Nederland. Bijna 100.000 mensen gaven op 21minuten.nl hun mening over sociaal-economische thema's. De Nationale Dialoog vormt een verdieping hiervan, waarbij naar de beste ideeën voor Nederland wordt gezocht. Initiatiefnemer is De Publieke Zaak, een vereniging die zich inzet voor maatschappelijke vernieuwing. De Publieke Zaak staat los van overheid en politieke organisaties en is een initiatief van burgers die actief aan de slag willen met de samenleving van morgen.