Gemeente Delft

Persbericht van de fracties van D66, PvdA, GroenLinks, CDA en STIP

Coalitieakkoord Delft: Aan het werk!

Delft, 20 april 2010

De fracties van D66, PvdA, GroenLinks, CDA en STIP hebben overeenstemming bereikt over de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders in Delft. De onderhandelaars van de vijf partijen hebben de hoofdlijnen voor de komende vier jaar vastgelegd in het coalitieakkoord 'Aan het werk!'. De partijen hebben het akkoord vandaag toegestuurd aan de gemeenteraad. Woensdagochtend ondertekenen de fractievoorzitters het bereikte coalitieakkoord.

De coalitie zet het beleid voor de periode 2010-2014 uit in drie lijnen: investeren, hervormen en bezuinigen.

De coalitie investeert de komende vier jaar, vooral in Delftenaren, bijvoorbeeld door het opheffen van taalachterstanden, het op peil houden van onderwijs en het verbeteren van de gemeentelijke dienstverlening. Delft maakt ook geld vrij voor projecten en culturele initiatieven die de bereikbaarheid en de economie van de stad versterken of bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van de stad. Om de ambities waar te kunnen maken, zet het nieuwe college in op meer cofinanciering. Via bezuinigingen maakt het college bovendien voor structureel nieuw beleid een budget vrij van 1 miljoen per jaar.

Het nieuwe bestuur hervormt, door de gemeente een meer regisserende rol te geven en meer samenwerking te zoeken met partners. Samenwerking met bewoners, bedrijven en instellingen is noodzakelijk om de opgaven en ambities die er liggen te kunnen uitvoeren. In de ontwikkeling van de economie, het buitengebied en duurzaamheid gaat de coalitie voor grootschalige transitieprojecten die effect hebben op het terrein van werkgelegenheid, klimaat en gebiedsontwikkeling.

Het gemeentebestuur staat voor de opgave Delft door een economisch zware tijd te loodsen. De coalitie gaat uit van een bezuinigingsopgave voor Delft die oploopt tot 30 miljoen in 2014. Om dit op te vangen, zal heet nieuwe college voor elk beleidsveld mogelijkheden afwegen om te besparen, onder meer door sober beleid, minder regeldruk en uitstel van projecten. De uitwerking van het bezuinigingsprogramma volgt later dit jaar in het bestuursprogramma, en vervolgens in de Programmabegroting 2011-2014.

Binnen het nieuwe college zijn de portefeuilles als volgt verdeeld:
* Burgemeester Bas Verkerk: Bestuur en Veiligheid
* Lucas Vokurka (D66): Financiën en Onderwijs
* Raimond de Prez (PvdA): Zorg en Wijken

* Saskia Bolten (GroenLinks): Participatie en Duurzame ontwikkeling
* Milène Junius (CDA): Economie, Verkeer, Spoorzone en Cultuur
* Pieter Guldemond (STIP): Kenniseconomie en Ruimtelijke ordening

De nieuwe wethouders worden donderdag 22 april voorgedragen aan de gemeenteraad.


Noot voor redacties
(