Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 20 april 2010|



1. Dinalog
Het nieuwe logistieke topinsitituut Dinalog in Breda (Dutch Institute for Advanced Logistics) krijgt maximaal E 8 mln subsidie van de provincie Noord-Brabant. Daarmee kan Dinalog een vliegende start maken. Het geld komt uit het provinciale fonds voor regionale structuurversterking.

2. Milieuverordening aangepast
In verband met de invoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) per 1 juli 2010 vervallen artikelen uit de Wet milieubeheer of worden die aangepast. In het verlengde daarvan moet ook de Provinciale Milieuverordening worden aangepast. Dit leidt niet tot (beleids)inhoudelijke wijzigingen. GS zenden Provinciale Staten daartoe een voorstel.

3. Tijdelijke formatie Natura 2000
De provincie is verantwoordelijk voor het opstellen van negen Natura 2000-beheerplannen en betrokken bij nog eens negen Natura 2000-plannen die door andere overheden worden opgesteld. De besluitvorming over Natura 2000 loopt door landelijke vertragingen langer door dan oorspronkelijk gepland was. GS verlengen daarom de tijdelijke inhuur van extra formatie tot die periode.

4. Garantiefonds voormalige stortplaatsen
GS vragen de Brabantse gemeenten om deel te nemen aan een garantiefonds voor voormalige stortplaatsen. Zo kunnen eventuele restrisico's collectief afgedekt worden. Veel van de voormalige stortplaatsen kunnen als natuurgebied afgewerkt worden. Op dit moment zijn terreinbeherende organisaties terughoudend om het eigendom over te nemen omdat zij dan voor eventuele milieuschade aansprakelijk worden. Het garantiefonds dekt dat risico af, er zijn in Brabant ongeveer 600 voormalige stortplaatsen.

5. Milieugegevens op internet
De milieugegevens van de provincie worden via de website www.Brabant.nl beter toegankelijk gemaakt voor de Brabanders. GS investeren daarin E60.000 uit de bestaande middelen. Het doel is de Brabanders in kennis te stellen van voor hen belangrijke gegevens over de kwaliteit van het milieu.

6. Rapport luchtkwaliteit openbaar
Op grond van een wijziging van de wet Milieubeheer is het niet langer verplicht over de luchtkwaliteit te rapporteren aan de minister van VROM. De gegevens over de kwaliteit van de lucht worden betrokken bij de actualisatie van het provinciaal milieubeleidsplan (PMP). Het was de bedoeling alle onderliggende bronnen tegelijkertijd met het PMP openbaar te maken. GS hebben als reactie op vragen van het lid van Provinciale Staten, de heer van Zeeland, besloten de rapportage luchtkwaliteit 2007-2008 nu al openbaar te maken.

7. Reizigersoverleg over tarieven OV
Het Reizigersoverleg Brabant heeft advies uitgebracht over de tarieven in het openbaar vervoer per 1 juli 2010. Het gaat om de tarieven tijdens een overbruggingsperiode waarin de OV-chipkaart nog niet voor 100% werkt en over de tariefstelling op het moment dat de OV-chipkaart volledig operationeel is. GS brengen dit advies ter kennis van Provinciale Staten die in hun vergadering van 23 april over dit onderwerp spreken.

8. Vragen over Aviolanda
De natuurplannen rond Aviolanda worden in de komende fase uitgevoerd. De gemeente Woensdrecht heeft onder meer met BMF, Namiro en Benegora afspraken gemaakt over hun betrokkenheid. Dat antwoordden GS op vragen van de Partij voor de Dieren.

9. Beroep op jeugdzorg terugdringen
Het terugdringen van het beroep dat op de jeugdzorg gedaan wordt. Dat is het doel van het provinciale beleid volgens een notitie die GS vastgesteld hebben. De provincie investeert van 2010 tot en met 2012 E11 miljoen om het gemeentelijk hulpaanbod voor jeugd en gezin te verbeteren. In iedere gemeente of regio moet er een effectief basisaanbod aan lichte hulp komen waardoor het beroep op de specialistische hulpverlening aan jongeren daalt. Concreet gaat het er om dat door sturing op de aanbieders van jeugdzorg, de indicatiestelling door het Bureau Jeugdzorg en door de inzet van het geld, er in 2012 5% minder jongeren in de jeugdzorg instroomt. Ook moeten er in vergelijking met 2009 5% jongeren meer uit de jeugdzorg uitstromen. Zo kan een trendbreuk ontstaan ten opzichte van de afgelopen jaren. GS zenden een notitie over dit onderwerp naar de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur

10. Overzicht regelingen naast CAO.
Er is een overzicht opgesteld van de regelingen die voor de medewerkers van de provincie gelden naast hetgeen in de CAO is vastgelegd. GS informeren de statencommissie voor Bestuur en Middelen.

11. Charter Talent naar de Top
Het Charter "Talent naar de Top" is een verklaring waarin bedrijven en organisaties beloven zich in te zetten om vrouwelijk en mannelijk talent in gelijke mate te bevorderen. Het doel is een meer evenredige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in de top van de organisaties en ondernemingen tot stand komt. Gedeputeerde Staten ondertekenen het charter waaraan al 106 organisaties en ondernemingen deelnemen.


12. Gemeenteraadsverkiezingen nieuwe gemeente Oss
Op 24 november 2010 worden in de gemeenten Oss en Lith verkiezingen gehouden voor de nieuwe raad van de nieuwe gemeente Oss die na de fusie van Oss en Lith ontstaat. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Het wetgevingstraject verloopt voorspoedig, zodat de samenvoeging van Oss en Lith naar verwachting op 1 januari 2011 haar beslag zal krijgen

13. Statenvragen bouwstop geitenhouderij
De bouwstop voor geiten- en schapenhouderijen heeft geen gevolgen voor andere ruimtelijke ontwikkelingen of bouwplannen. Dat antwoorden GS op vragen van het lid van Provinciale Staten de heer H. Vreugdenhil (CU/SGP) .

14. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Grave voor het oprichten van een woonzorgcomplex/multifunctioneel centrum, Pater van den Elsenstaat/Koninginnedijk te Grave, de gemeente Moerdijk voor wijzigen van een kantoorruimte in woonruimte, Noordschans 121 te Klundert.

Gedeputeerde Staten zenden de gemeente Valkenswaard een reactieve aanwijzing op het bestemmingsplan buitengebied, 2e partiële herziening, hebben het bestemmingsplan Schoolstraat 26a-28 van de gemeente Mill goedgekeurd.


---- --