Innovatieve zuiveringstechniek levert energie en fosfaat


Overheid ondersteunt kostenbesparende techniek

AMERSFOORT, 20100420 -- Een consortium bestaande uit DHV, HITC, LeAF, NedMag, Stowa, Technische Universiteit Delft en de waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest ontvangen overheidssubsidie voor het doorontwikkelen en beproeven van een zeer innovatieve afvalwaterzuiveringstechniek. De techniek verwijdert verontreinigingen uit afvalwater en zet deze om in duurzame stroom en een waardevolle grondstof voor de fosfaat- of kunstmestproductie.

Kaderrichtlijn Water

De subsidie wordt verleend vanuit het Innovatieprogramma Kaderrichtlijn Water van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het doel van het programma is het stimuleren van innovatieve projecten die bijdragen aan de kwaliteit van het oppervlaktewater. Het programma wordt uitgevoerd door NL Innovatie, onderdeel van Agentschap NL.

Huidige afvalwaterzuivering: hoge kosten, geen fosfaatterugwinning

De bestaande rioolwaterzuiveringinstallaties krijgen dagelijks grote hoeveelheden afvalwater te verwerken. Het afvalwater ondergaat verschillende bewerkingen om uiteindelijk op oppervlaktewater te worden geloosd. Ondermeer stikstof- en fosfaatverbindingen moeten uit het afvalwater worden verwijderd. Dit kost veel energie en dus veel geld. André Hammenga van Waterschap Hunze en Aa's: `Het verwijderde fosfaat kan in de huidige situatie niet gemakkelijk worden hergebruikt omdat het door chemische of biologische verwijdering wordt omgezet in onbruikbaar afvalslib.' Fosfaat is een schaars wordende grondstof die essentieel is voor onder meer de productie van voedsel. `Met deze techniek slaan we twee vliegen in één klap, we besparen energie en produceren grondstof', aldus Hammenga.

Nieuw zuiveringsprincipe: ook toepasbaar bij mestverwerking
Bij dit nieuwe zuiveringsprincipe wordt een brandstofcel gebruikt om ammoniak om te zetten in duurzame stroom en warmte. Het proces past een slimme kristallisatiestap toe om ammonium van het afvalwater af te scheiden, te concentreren, te zuiveren en om te zetten in zuiver ammoniakgas als brandstof voor de brandstofcel. De techniek is niet alleen toepasbaar voor afvalwater en apart ingezamelde urine, maar bijvoorbeeld ook bij mestverwerking en stalluchtbehandeling.

Nominatie meest innovatieve project Nederlandse ingenieursbranche

Het nieuwe principe levert niet alleen schoner water op door een verlaging van de stikstof- en fosfaatverbindingen in het oppervlaktewater. Ook bespaart het stroom, reduceert de techniek de uitstoot van broeikasgassen en wint het fosfaat terug. `Bovendien is het beduidend goedkoper dan de huidige wijze van reiniging. Er is inmiddels octrooi aangevraagd op deze zuiveringsmethodiek,' aldus innovatiemanager Andreas Giesen van DHV. Het project is onlangs genomineerd voor `De Vernufteling': de prijs voor het meest innovatieve en aansprekende project van de Nederlandse ingenieursbranche. Deze prijsvraag wordt jaarlijks georganiseerd door NL Ingenieurs, KIVI/NIRIA en technologietijdschrift `De Ingenieur'. DHV won twee keer eerder `De Vernufteling', in 2005 en 2006.