Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam


20/4

Promotie: 'CT Colonography in faecal occult blood test positives'


Marjolein Liedenbaum: 'CT Colonography in faecal occult blood test positives'. Promotores zijn prof.dr.J. Stoker, hoogleraar Radiologie in het bijzonder de abdominale beeldvormende diagnostiek, en prof.dr. P.M.M. Bossuyt, hoogleraar Klinische Epidemiologie.


Bij CT-colografie maakt men met behulp van een CT-scan een driedimensionaal beeld van de dikke darm. Daarmee kan een radioloog darmpoliepen of darmkanker opsporen. CT-colografie is voor patiënten minder vervelend dan een coloscopie van de dikke darm, waarbij men een kijkslang in de darm brengt. Het is belangrijk om darmpoliepen op te sporen omdat deze kunnen leiden tot dikkedarmkanker. Als in Nederland screening op dikkedarmkanker wordt ingevoerd, zal dit waarschijnlijk gebeuren met de Fecaal Occult Bloed Test (FOBT), die bloed in de ontlasting opspoort. De test is eenvoudig en goedkoop maar heeft als nadeel dat het veel fout-positieven oplevert (mensen zonder poliep of darmkanker die toch een afwijkende uitslag hebben). Liedenbaum ging na of het zinvol is alle FOBT-positieven uit een screeningspopulatie een CT-colografie te laten ondergaan om daarmee mensen te selecteren voor coloscopie. Daarnaast keek ze naar verschillende darmvoorbereidingen voor CT-colografie (het drinken van
een contrastmiddel voor het onderzoek), naar de hoeveelheid straling die bij CT-colografie onderzoeken wordt gebruikt, en naar manieren om de CT-colografie te leren beoordelen.
Tijd: 14.00 uur