Ingezonden persbericht


Persbericht

Michel Tabachnik dirigeert Saint-Saëns Celloconcert

Groningen, 10 april 2010 - Op 20 en 21 april dirigeert chef-dirigent Michel Tabachnik het Celloconcert van Saint-Saëns dat door celliste Noëlle Weidmann wordt gespeeld. Verder staan er werken van Bach en Debussy op het programma, waaronder de Nederlandse Première uit de Préludes van Debussy. De concerten vinden plaats in Stadskanaal en Meppel.

Als voorgerecht serveert het NNO een orkestbewerking van één van de bekendste werken van Johann Sebastian Bach: de Chaconne uit de Tweede Partita voor soloviool. Een chaconne (afgeleid van een Spaanse dansvorm) is nauw verwant aan de passacaglia. In 1873 legde Jospeh Joachim Raff de laatste hand aan zijn transcriptie van Bachs befaamde Chaconne. Van de impressionistische Préludes van Debussy maakte de Engelse componist Colin Matthews in 2006 een fenomenale orkestratie. Het NNO brengt de Nederlandse première van een selectie ervan. Van het Franse genie Camille Saint-Saëns speelt het NNO het schitterende Eerste celloconcert, waarin de cello zich van zijn mooiste kant laat horen. Soliste is de NNO-celliste Noëlle Weidmann.

Debussy omschreef zijn Nocturnes als een experiment met één enkele kleur, een studie in grijs. Dit impressionistische klankschilderij roept beelden op van traag voortbewegende wolken, de tintelende sfeer van een feest en ten slotte de zee waar plotseling geheimzinnig lachende sirenen - vertolkt door het NNCK Vrouwenkoor - hoorbaar zijn.

Concerten

di 20 april | Stadskanaal | Theater Geert Teis | 20.00 uur* do 22 april | Meppel | Schouwburg Ogterop | 20.15 uur*


* gratis inleiding één uur voor aanvang concert.

Programma
Bach/ork. Raff Chaconne uit tweede partita BWV 100 Saint-Saëns Celloconcert
Debussy/Matthews Drie Ned. Premières uit de Preludes: La Terrasse des audiences du Clair du lune | Violes | Bruyères

Debussy Nocturnes

Dirigent Michel Tabachnik

Cello Noëlle Weidmann

Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen de Groninger Orkest Vereniging werd opgericht. Hierdoor mag het NNO als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originalitei t en leverde het orkest de nominatie op voor de Klassieke Muziekprijs 2005-2006 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met stichting Prime elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass en Laurie Anderson Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds seizoen 2005- 2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Michel Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Vlaams Radio Orkest.

Noëlle Weidmann - cello
Noëlle Weidmann, geboren in Metz te Frankrijk, speelt al sinds haar zesde jaar cello.

Ze was 11 jaar toen ze haar cellostudie aan het conservatorium te Metz afrondde, met eerste prijzen voor cello, piano en kamermuziekstudie. Een jaar later werd ze toegelaten tot het beroemde Conservatoire National Superieur of Musique te Parijs, waar ze studeerde bij Michel Strauss. Ze trad op met bekende musici, zoals Joseph Silverstein, Philippe Benod, Vladimir Mendelssohn, Barbara Westphal en Jean-Claude Vanden-Eyden. Noëlle Weidmann studeerde in 2005 af in Parijs en studeerde daarna bij Jan-Ype Nota te Groningen en Michel Strauss te Parijs. Noëlle Weidman is sinds 2006 aanvoerder van de cellogroep bij het Noord Nederlands Orkest. Het seizoen 2008-2009 heeft Noëlle de Carte Blanche serie van het NNO samengesteld.

Noot voor de redactie,