Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

SAFARIPARK BEEKSE BERGEN RUILT NEUSHOORNS MET VERENIGD KONINKRIJK

Verandering in groepssamenstelling moet fokresultaat bevorderen

Hilvarenbeek, dinsdag 20 april 2010 - Neushoorn Mirjam vertrekt en soortgenoot Mazumba komt er juist bij. Vandaag verhuist Mirjam van Safaripark Beekse Bergen naar Woburn Safari Park in het Verenigd Koninkrijk. Drie dagen later komt Mazumba vanuit Blair Drummond Safari Park naar Hilvarenbeek. De neushoornruil met het Verenigd Koninkrijk heeft tot doelstelling in de parken de kans op nageslacht te vergroten.

Safaripark Beekse Bergen is sinds enige tijd coördinator van het Europese fokprogramma dat het voortbestaan van deze bedreigde diersoort moet waarborgen. Het park is hierin onder meer initiator van uitwisselingen van neushoorns. De uitwisseling van Mirjam (17½ jaar) en Mazumba (3 jaar) zorgt ervoor dat de groepssamenstelling verandert. In de praktijk is al vaker gebleken dat deze verandering bij vrouwtjes, die nu geen cyclus hebben, de vruchtbaarheid op gang kan helpen. Hierdoor wordt de kans op het krijgen van jongen, en daarmee het voortbestaan van deze bedreigde diersoort, aanzienlijk vergroot. Als Mazumba vrijdag aankomt in het park, zal zij naar verwachting al snel worden geïntegreerd binnen de groep andere neushoorns en is zij zichtbaar voor het publiek. Als de nieuweling drachtig raakt, kan zij een dracht van maar liefst anderhalf jaar tegemoet zien.

Park heeft 'wat' met neushoorns
Safaripark Beekse Bergen heeft 'wat' met neushoorns. In 1976 bezorgde neushoorn Nel het park een primeur door het leven te schenken aan het eerste neushoornkalf dat in Nederland werd geboren. Drie jaar geleden startte het park met pogingen om eitjes van een vrouwtje te combineren met het zaad van een mannetje en dit vervolgens weer te plaatsen bij een ander vrouwtje, die daarmee draagmoeder zou moeten worden. Afgelopen november zorgde moederneushoorn Dounia voor een primeur. Niet eerder zette een neushoorn die zelf in Safaripark Beekse Bergen werd geboren een jong op de wereld. Neushoorns zijn in Safaripark Beekse Bergen te zien tijdens de wandel-, bus-, boot- en autosafari.