Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 20 april 2010

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
J.C. Meijer
drs. S.H. Binnendijk
W.A.J. van Veen
drs. N.M.C. Alsemgeest
mevr. ir. A. van Dam
drs. J.C.M. Cox, secretaris


1. Opening
De besluitenlijst van de vergadering van 13 april 2010 wordt vastgesteld.


2. Besluiten

10.6501 "Hoofdstructuur Brandweer Alkmaar" Bruinooge
Probleemstelling:
Na een proces van doorlichting met externe ondersteuning heeft u op 29 september 2009 voor de repressieve organisatie een voorkeur uitgesproken voor een ontwikkelvariant, waarbij de eerste uitruk wordt verzorgd vanaf de Helderseweg (kazerne Centrum) op werkdagen overdag door beroepsmedewerkers en 's avonds, 's nachts en in de weekenden door gekazerneerde vrijwilligers samen met beroeps in enige combinatie. Hierbij wordt vanaf de posten Koedijk en Oudorp uitgerukt door middel van vrije instroom en de 2e tankautospuit kazerne Centrum altijd bemenst door vrijwilligers.

Besluit:

1. Het document "Hoofdstructuur Brandweer Alkmaar", 6 april 2010, te hanteren als basis voor de verdere uitwerking van de organisatiestructuur Brandweer Alkmaar.

2. Deze "Hoofdstructuur Brandweer Alkmaar" ter kennis te brengen van de OR.


1


10.4653 Convenant Risicoburgers
Bruinooge
Probleemstelling:
Risicoburgers zijn personen van wie uitlatingen en/of gedrag een risico zichtbaar maken van levensbedreigend geweld (moord - doodslag). Benodigde informatie- uitwisseling tussen ketenpartners is met het ondertekende convenant mogelijk gemaakt.

Besluit:

1. In te stemmen met het convenant.

2. Het convenant ter kennisneming door te sturen naar de commissie Bestuur en Middelen.


10.6311 Benoeming ambtenaar van de Burgerlijke Stand Bruinooge
Probleemstelling:
Op 7 april 2010 is mevrouw R. Bellis bij de sector Publiekszaken, team Burgerlijke Stand in dienst getreden. Zij dient werkzaamheden te kunnen verrichten in de functie van ambtenaar van de Burgerlijke Stand, daartoe stel ik voor om haar voor de duur van het dienstverband met de gemeente Alkmaar te benoemen tot ambtenaar van de Burgerlijke Stand.

Besluit:
Te benoemen tot ambtenaar van de Burgerlijke Stand voor de duur van het dienstverband met de gemeente Alkmaar: R. Bellis.


10.6499 Vaststellen bestemmingsplan "Helder" Binnendijk
Probleemstelling:
Voor de ontwikkeling van de kantorenlocatie op de huidige Connexxionlocatie is een bestemmingsplan wijziging noodzakelijk. Het ontwerp bestemmingsplan "Helder" heeft met ingang van 4 februari 2010 gedurende 6 weken ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend.
Om de gewenste bebouwing mogelijk te maken dient wel een ambthalve wijziging in de voorschriften plaats te vinden.

Besluit:

1. In te stemmen met de voorgestelde ambtshalve wijzigingen.
2. Het ontwerp bestemmingsplan Helder ter vaststelling aan de raad aanbieden.

10.5782 Sociale en culturele gebiedsontwikkeling Overstad Binnendijk
Probleemstelling:
Van verschillende kanten kan gekeken worden naar de ontwikkeling van Overstad. Zo heeft de raad een structuurplan en een beeldkwaliteitsplan vastgesteld. Ook vanuit de sociale en culturele invalshoeken kan een bijdrage worden geleverd aan de ontwikkeling van het gebied. Met de aanbieding van dit document "Over Overstad: (op weg naar een) sociale en culturele gebiedsvisie" stellen wij u voor aan deze optiek handen en voeten te geven.


2

Besluit:
De nota "over Overstad: (op weg naar een) sociale en culturele gebiedsvisie" vast te stellen als vertrekpunt voor het realiseren van de thema's-gewijze actieve betrokkenheid van de Alkmaarse inwoners en hun organisaties.

10.6498 Delegatie onttrekken van a) wegen aan het openbaar verkeer en Alsemgeest b) vaststellen grenzen bebouwde kom

Probleemstelling:
De Raad is thans bevoegd tot:
a. het nemen van besluiten tot wegonttrekking (art. 9 en 11 Wegenwet) en b. tot het vaststellen van de bebouwde komgrenzen (art. 22a Wegenverkeerswet).
De besluiten onder a. vloeien meestal voort uit plannen en projecten, waarvoor in een eerder stadium al besluitvorming heeft plaatsgevonden. De besluiten onder b. hebben met name gevolgen voor de maximum snelheid, een voorstel tot aanpassing heeft een relatie met stadsuitbreiding, herinrichting of aanleg nieuwe wegen. Ook hier betreft het dus aanpassingen als uitvloeisel van ontwikkelingen of eerdere besluiten.
Uit praktische overwegingen, een oogpunt van bekorting van procedures en vermindering van administratieve lasten, wordt een delegatie van deze bevoegdheden aan het college voorgesteld. Jurisprudentie verzet zich niet tegen dit voorstel, andere gemeenten zijn ons hierin voorgegaan.

Besluit:
In te stemmen met het voorstel om de raad te verzoeken de bevoegdheid voor beide onderdelen over te dragen aan het college van burgemeester en wethouders.

10.5910 Raadsvragen VVD inzake Kanaalkade
Alsemgeest
Probleemstelling:
Het lid van de raad, Rudmer Heerema, heeft ons bij brief van 26 februari vragen gesteld inzake Kanaalkade.

Besluit:
In te stemmen met bijgaande beantwoording.

10.5912 Raadsvragen PvdA inzake sluipverkeer Koningsweg Alsemgeest
Probleemstelling:
Het lid van de raad, Paul Verbruggen, heeft ons bij brief van 22 februari vragen gesteld inzake sluipverkeer Koningsweg.

Besluit:
In te stemmen met bijgaande beantwoording.


3

10.6606 Subsidie VVV Actieplan Toerisme 2010
Van Dam
Probleemstelling:
Door de VVV is het VVV Actieplan Toerisme Alkmaar 2010 ingediend. De projecten uit dit plan hebben betrekking op toeristische promotie en productontwikkeling voor de gemeente Alkmaar. Op basis van het VVV Actieplan Toerisme Alkmaar 2010 wordt instemming gevraagd met de uitvoering van de hierin opgenomen activiteiten.

Besluit:

1. Op basis van het ingediende VVV Actieplan Toerisme Alkmaar 2010 een bedrag van maximaal 30.810 (exclusief btw) beschikbaar te stellen voor uitvoering van projecten in 2010.

2. In te stemmen met het versturen van bijgevoegde subsidiebeschikking.

10.6505 Rapportage ondernemersloket 2009
Van Dam
Probleemstelling:
De verbetering van de gemeentebrede dienstverlening aan het bedrijfsleven is een door het Rijk verplichte doelstelling voor het Grotestedenbeleid 2005-2009. Deze doelstelling is ook opgenomen in het collegeprogramma en het gemeentebrede veranderingstraject `Samen Doen'. Dat zijn gemeentebrede zaken, waaraan het Ondernemersloket graag een bijdrage levert. Bijgevoegde rapportage beschrijft de werkzaamheden die de bedrijvenadviseurs van dit loket in 2009 hebben verricht.

Besluit:

1. De rapportage vast te stellen en te agenderen voor het bestuurlijk strategisch overleg gemeente ­ bedrijfsleven.

2. Akkoord te gaan met de geformuleerde doelstellingen 2010.

10.6124 Aanpassing uitvoeringsplanning openbare ruimte noordwest-binnenstad Van Dam
Probleemstelling:
Op 24 maart jl. heeft het programmaplatform centrumgebied geconstateerd dat er in de tweede helft van dit jaar in de noordwest binnenstad te veel werken in uitvoering komen. De stad kan dit niet aan. Het programmateam heeft het programplatform centrumgebied daarom geadviseerd een aantal werken uit te stellen. Het programmaplatform heeft dit advies overgenomen en adviseert het college van b&w de eerder vastgestelde uitvoeringsplanning aan te passen.

Besluit:

1. Er mee in te stemmen dat de werkzaamheden van de Gedempte Nieuwesloot en de St. Sebastiaanstraat worden verschoven naar 2011.
2. De uitvoering van de werkzaamheden in de noordwest binnenstad goed te communiceren o.a. via de bestaande overlegplatforms (CCA en WOC) en het bereikbaarheidsoverleg.


4

---- --