Gemeente Utrecht

2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
50 Vragen van mevrouw K. Bouazani
(ingekomen 29 maart 2010
en antwoorden door het college verzonden op 20 april 2010)

Recentelijk werd bekend dat de Rijkssubsidiebeschikking 2010 voor bureau Jeugdzorg Utrecht 10% lager uitvalt dan die van 2009. Bureau Jeugdzorg verwacht hierop een aanzienlijk begrotingstekort en neemt de komende maanden keuzes in de taken die ze wel en taken die ze niet meer kan oppakken.

De doelstelling van de Provincie Utrecht en de Utrechtse jeugdzorginstellingen om het vangnet voor jongeren die buiten de boot vallen te verbeteren is opgenomen in het programma Utrechtse Jeugd Centraal. Voor de PvdA is het onduidelijk wat de mogelijke gevolgen van de bezuinigingen zijn voor het uitvoeren van dit programma, de Utrechtse jeugd en de huidige zorgstructuur. De PvdA fractie heeft daarom de volgende vragen.


1. Is het College bekend met de bezuinigingen en de herbezinning van bureau Jeugdzorg op haar taken?

Nee, het College heeft formeel geen bericht ontvangen over de bezuinigingen binnen Bureau Jeugdzorg. Het College heeft het wel indirect en informeel vernomen via het ambtelijk apparaat dat er sprake zou zijn van bezuinigingen. Uit een op 6 april door de Provincie uitgevaardigd persbericht wordt het beeld van bezuiniging op Bureau Jeugdzorg ontkracht. Het gaat volgens de Provincie om het wegvallen van incidentele subsidies aan Bureau Jeugdzorg waarop Bureau Jeugdzorg ten onrechte dacht aanspraak te kunnen maken ook voor 2010.


2. Zijn er wachtlijsten voor jeugdhulpverlening in de gemeente? Zo ja, hoeveel kinderen /gezinnen wachten nu op hulp?

Voor de dienstverlening van Bureau Jeugdzorg zelf zijn geen wachtlijsten: gezinnen hebben binnen 7 werkdagen een gesprek met Bureau Jeugdzorg. Voor sommige specialistische en geïndiceerde vormen van jeugdhulpverlening zijn er wel wachtlijsten. In die gevallen bekijkt Bureau Jeugdzorg samen met betreffende jeugdhulpverleningsorganisatie of en welke vorm van overbruggingshulp noodzakelijk is voor het kind.


3. Is de gemeente gesprekspartner bij het overleg van de Provincie over de taken van bureau Jeugdzorg? Zo nee, waarom niet?

Nee. De provincie Utrecht is als bestuurlijk orgaan verantwoordelijk voor de financiering en het functioneren van Bureau Jeugdzorg en geeft hier autonoom invulling aan. In het bestuurlijk overleg Jeugd voert het College overleg met de Provincie over jeugdzorg.

Op basis van de afspraken die het Rijk gemaakt heeft met de provincies (IPO Afsprakenkader jeugdzorg 2010 en 2011) zal de provincie met de gemeente in gesprek moeten gaan over de inzet van ambulante zorg in de gemeente. Het initiatief daarvoor ligt bij de Provincie. Het gesprek tussen provincie en college moet nog plaatsvinden, omdat de provincie eerst de resultaten van eigen onderzoek naar de inzetmogelijkheden van ambulante zorg afwacht.


4. Welke gevolgen verwacht het College voor de Utrechtse jeugd en zorgstructuur?

Het College is op dit moment niet bekend met mogelijke gevolgen. De Provincie geeft zelf aan dat er geen sprake is van bezuiniging. Het College zal er bij de Gedeputeerde Jeugd wel op aandringen om wel zo snel mogelijk op de hoogte te worden gesteld.

. Bent u het met de PvdA eens dat de Provincie Utrecht alles op alles dient te zetten om het programma Utrechtse Jeugd Centraal uit te voeren? En zo ja? Wat gaat u doen om hiervoor te zorgen?

Ja, het College staat op het standpunt dat de Provincie -en in het verlengde daarvan Bureau Jeugdzorg- de afspraken die in het programma Utrechtse Jeugd Centraal zijn gemaakt, nakomt. Daar spreekt het College de Provincie in haar reguliere bestuurlijke overleggen op aan. Daarnaast houdt het College de Provincie ook aan de minimale afspraak die het Rijk met de provincie heeft gemaakt dat kinderen binnen negen weken worden geholpen.

Verder geeft het College aan graag de provinciale jeugdzorgtaken over te nemen en uit te gaan voeren, dit mede in reactie op de zojuist gepresenteerde plannen van het demissionaire kabinet. Tot het moment waarop dat de realiteit gaat zijn, dringt het College bij de Provincie aan op in elk geval:


- verbetering van de beleidsinformatie vanuit BJZ en zorgaanbieders zodat het College hier met het gemeentelijk jeugdbeleid gericht bij kan aansluiten.


- het belonen van preventie en lichtpedagogische interventies van de gemeente door de provincie.


- de indicatiestelling op ambulante hulp te laten vervallen.

---- --