Ingezonden persbericht


Persbericht
Achtkarspelen, 20 april 2010

Schoolkinderen massaal naar buiten in amfibieënproject

Wie nu een wandeling maakt in de natuurgebieden van Achtkarspelen loopt grote kans om een schoolklas tegen te komen. Kinderen van vijf scholen in Achtkarspelen zijn deze weken 'met de amfibieën op stap' in hun eigen omgeving.

In het kader van het amfibieënproject lopen jonge kinderen het kikkerpad, waarbij ze opdrachtjes doen die met kikkers en water te maken hebben. De groepen 5 tot en met 8 hebben een echt veldonderzoek, waarbij ze grondboringen verrichten, de waterkwaliteit bepalen en de oever beter bekijken. Een medewerker van NME-Achtkarspelen begeleidt de kinderen hierbij.

Het amfibieënproject is niet zo maar voor iedereen! De scholen hebben zich ruim van te voren opgegeven bij NME-Achtkarspelen en de leerkrachten hebben een teamscholing gevolgd. Ze kunnen zich nu met recht amfibieënspecialisten noemen. Met behulp van een mooie powerpointpresentatie kunnen ze hun kennis weer op de leerlingen overbrengen. Tentoonstellingspanelen op school, kikkerdril in de klas en allerlei ondersteund materiaal brengt het onderwerp echt tot leven.

De bibliotheek heeft een speciale boekencollectie samengesteld in het kader van het project. Als afsluiting zal vanaf half mei het materiaal dat de kinderen gemaakt hebben tentoongesteld worden in de bibliotheek.

Het amfibieënproject gaat niet alleen over kikkers en padden, het gaat ook over naar buiten gaan, je eigen leefomgeving, natuurbeleving en respect. Het unieke waterrijke landschap van Achtkarspelen met z'n pingoruïnes, petgaten en Miedengebied, biedt hiervoor alle mogelijkheden. Van deze waterrijke leefplaatsen voor amfibieën is het een kleine stap naar de natuur- en cultuurhistorie van Achtkarspelen. NME-coördinator Ragna van Sonsbeek verwacht dan ook een schat aan informatie over te houden aan dit project. Voor wie meer wil weten: op de website van NME-Achtkarspelen is meer te vinden, onder het kopje educatie.

Noot voor de redactie,