Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - dinsdag 20 april 2010

Klein positief saldo op gemeentelijke jaarrekening

De gemeentelijke jaarrekening over 2009 sluit af met een positief saldo van 2,1 miljoen euro. Een belangrijk deel van dat bedrag wordt toegevoegd aan de saldireserve waardoor de reserve op een verantwoord niveau komt.

Elk jaar rond april wordt het gemeentelijk financieel jaarverslag gepresenteerd. Hierin staat verwoord en becijferd hoe de financiële huishouding over het afgelopen jaar is afgerond. Door 1,6 miljoen euro van het positieve saldo over 2009 toe te voegen aan de saldireserve, komt deze post op 6 miljoen euro. Daarmee draagt het college van burgemeester en wethouder een financiële huishouding met een verantwoorde buffer over aan het nieuwe college en de nieuwe gemeenteraad.

Risico's afgedekt
2009 was het jaar waarin de financiële crisis voelbaar werd door tegenvallende woningbouwcijfers. Hierdoor moest de planexploitatie voor Vathorst bijvoorbeeld worden bijgesteld. Ook op andere plekken in de stad worden vertraging of verlaging in de inkomsten voorzien. Daarom is 8,9 miljoen euro gereserveerd om risico's voor de toekomst af te dekken. Een bedrag van 0,6 miljoen euro wordt gebruikt om de schade te betalen die de storm van januari 2009 heeft aangericht. Een gedeelte van de budgetten voor 2009 is niet geheel gebruikt, bijvoorbeeld omdat projecten zijn uitgesteld of langer doorlopen. Deze bedragen (in totaal 2,5 miljoen) worden overgeheveld naar het budget voor 2010.

Mooie uitgangspositie
"Ik ben blij dat we met een klein positief saldo van 2,1 miljoen de boeken over 2009 kunnen afsluiten," zegt wethouder Jelle Hekman van Financiën. "Op de 450 miljoen die Amersfoort op de begroting heeft is dat een te overzien bedrag. Het is een mooie uitgangspositie voor een nieuwe bestuursperiode", aldus wethouder Hekman. De jaarrekening wordt op 20 april 2010 gepresenteerd aan de gemeenteraad die op 11 mei hierover spreekt in de commissie Begroting en Verantwoording.

Noot voor de redactie,