Ingezonden persbericht


Persbericht
Het Raambordeel van de 21ste eeuw, Sex industrie ontmoet creatieve industrie.

In het kader van de tentoonstelling The Hoerengracht van het Amerikaanse kunstenaarsechtpaar Edward en Nancy Kienholz uit midden jaren tachtig presenteert het Amsterdams Historisch Museum in samenwerking met het ontwerpbureau Concrete en met medewerking van de gemeente Amsterdam het Raambordeel van de 21 e eeuw. Dit designraambordeel op de Wallen legt de verbinding tussen het museum en de buurt, tussen de creatieve industrie en de seksindustrie en biedt mogelijk inspiratie voor de vernieuwing van de Wallen. Het Raambordeel van de 21e eeuw wordt geopend op dinsdag 27 april om 17.00 uur door Isis, de nieuwe nachtburgemeester van Amsterdam.

Project 1012 Het Amsterdamse Red Light District bevindt zich in een overgangsfase. Sinds de start van het Project 1012 zijn veel raambordelen gesloten. Doel van het project is het terugdringen van criminaliteit en het tot stand brengen van een grotere economische variëteit in dit gebied. Mode- en sieraden ontwerpers en kunstenaars hebben onder de titels Redlight Fashion, Design en Art, (tijdelijk) een woon/werkplek gevonden in de lege raambordelen. Zo ontstond niet alleen betaalbare werkruimte voor creatieve ondernemers en kunstenaars, maar ook een platform om zich (internationaal) te etaleren. Net als veel andere grote steden zet Amsterdam in op een economische impuls door het stimuleren van de creatieve industrie.

Raambordeel van de 21e eeuw Overleeft de inmiddels nogal kale peeskamer met smal bed, spiegel en rood licht de 21e eeuw? Aan welke voorwaarden moet een voor prostituees een aantrekkelijke werkomgeving voldoen? Wat willen klanten? Hoe denken de exploitanten over vernieuwing van het raambordeel? waren vragen die aan de orde kwamen in een expertmeeting met raambordeelhouders, klanten en prostituees georganiseerd door het Amsterdams Historisch Museum. Ontwerpbureau Concrete liet zich daarbij inspireren bij de ontwikkeling van 'het raambordeel van de toekomst'. Het raambordeel van de 21e eeuw wordt gepresenteerd in een leegstaand raambordeel op de Wallen, Stoofsteeg 6 - waar ooit Zwarte Lola werkte - en waar momenteel de modefotografen Petrovsky & Ramone werken en wonen. Publiek is van harte welkom om het raambordeel, zij het alleen door de ramen, te bezichtigen. Het raamborde el in de Stoofsteeg én de expositie The Hoerengracht in het Amsterdams Historisch Museum zijn beiden te bezoeken tot en met 29 augustus.

Het Amsterdams Historisch Museum organiseert in het kader van The Hoerengracht een aantal debatten, waarin het raambordeel van de toekomst zal functioneren als één van de ijkpunten en onderwerpen van discussie. Zie www.ahm.nl/hoerengracht voor meer informatie over de debatten, het ontwerp, het verslag van de expertmeeting en de tentoonstelling.

-------------------einde persbericht------------------------