Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

"Gratis vakantie en studiepunten behalen"
YMCA Vakanties ziet explosieve stijging in aanmelding van nieuwe vrijwilligers

Een record aantal deelnemers volgt dit jaar de opleiding van YMCA Vakanties om in de zomervakantie een kamp te mogen begeleiden. De aanstaande vrijwilligers, vooral studenten, krijgen dit weekend op het kampeercentrum Leusden het tweede deel van hun training. In verschillende workshops krijgen zij handvatten aangereikt om tijdens de zomervakantie kinderen in de leeftijd van 6 tot 26 jaar een onvergetelijk zomerkamp te bieden.

Vooral studenten voelen aangesproken door deze manier van vakantievieren. Gratis een zomervakantie en ondertussen vrije studiepunten halen. Natuurlijk is het niet de bedoeling om als vrijwilliger de hele dag op een stoel in de zon te hangen, uiteindelijk moeten de kinderen een leuke vakantie hebben, maar spelletjes doen in het bos spreekt een grote groep jongeren zeer aan.

YMCA Vakanties
De YMCA is een organisatie die al meer dan 100 jaar kampen organiseert voor jongeren van 6 tot 26 jaar. Bij elk kamp gaan er een aantal vrijwilligers mee om het kamp te begeleiden. Deze begeleiders volgen eerst de Recreatie Kader Training. Deze wordt gegeven door vrijwilligers die al vaker een kamp begeleid hebben. Na deze opleidingsdagen gaan de deelnemers in de zomer een door henzelf uitgekozen zomerkamp begeleiden. De kampen zijn heel divers, er zijn sport- en spelvakanties in Nederland, watersportvakanties in Friesland en Kerkdriel, actieve outdoorweken, buitenlandse reizen naar diverse bestemmingen in Europa en daarbuiten en zomerkampen rondom een aantal hobby's zoals paardrijden en theater.

Studiepunten
In de zomer vrij zijn van school en toch studiepunten verdienen. De Hogeschool Utrecht biedt het begeleiden van zomerkampen sinds dit schooljaar aan als studiekeuzevak, waarbij de studenten 5 studiepunten verdienen door alleen een kamp te begeleiden. "Mede doordat het op de HU een studiekeuzevak is geworden, zien we het aantal aanmeldingen stijgen,' zegt vrijwilligerswerver Gerwin Bovenberg. "Maar ook jongeren die de punten niet nodig hebben, vinden het ontzettend leuk om met een groep kinderen op pad te gaan. Natuurlijk stellen we wel eisen aan de begeleiders, niet iedereen mag zomaar een kamp begeleiden. Na de basisdag eind maart zijn er al zo'n dertig potentiële vrijwilligers afgevallen die niet voldoende bagage hadden om de verantwoordelijkheid over andermans kinderen te dragen."

Onderzoek
De explosieve stijging van het aantal aanmeldingen is in lijn met recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens het onderzoek van het CBS zijn zes op de tien jongeren van 12 tot 25 jaar actief in het verenigingsleven. Ruim vier op de tien doen bovendien vrijwilligerswerk, vrijwel net zo veel als mensen in de hogere leeftijdsgroepen. Jongeren van 18 tot 25 jaar doen daarnaast net zo vaak vrijwilligerswerk als mensen van 25 jaar of ouder. In 2008 ging het om ongeveer 42 procent. Ze zetten zich vooral in voor sportverenigingen en voor jeugdwerk.

Noot voor de reactie, niet bestemd voor publicatie Voor meer informatie over dit persbericht, een WORD-bestand van dit bericht of meer bijpassende foto's kunt u terecht bij Jantineke van Helden, Jantineke@ymca.nl of telefoon 035-6668700