Ingezonden persbericht


Persbericht
20 april 2010

Thomas Rosenboom gastschrijver aan Universiteit Leiden

Thomas Rosenboom (1956) is de nieuwe gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Vanaf begin september tot eind november 2010 geeft hij een werkcollege creatief schrijven. De Leidse gastschrijver houdt traditioneel ook de Albert Verweylezing over een bepaald aspect van de (Nederlandse) literatuur. Rosenbooms lezing zal gaan over de koloniale literatuur. Daarnaast verzorgt hij nog een discussieavond over duurzame energie.
|
Rosenboom
Thomas Rosenboom studeerde psychologie in Nijmegen en Nederlands in Amsterdam. Zijn verhalenbundel De mensen thuis (1983) werd bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. Zowel voor zijn roman Gewassen vlees (1994) als voor Publieke werken (1999) ontving hij de Libris-literatuurprijs. Zijn meest recente boek, Zoete mond (2009), werd voor verschillende prijzen genomineerd. Hij was een jaar als writer in residence verbonden aan de universiteit van Michigan en verzorgde cursussen prozaschrijven in Amsterdam.

Werk
Het werk van Rosenboom heeft een geheel eigen karakter. Het is vilein en ontwapenend, hilarisch en ontroerend. De personages die hij ten tonele voert, gaan ondanks al hun goede bedoelingen veelal hun ondergang tegemoet. Vakmanschap en virtuositeit zijn typerend voor een oeuvre dat met duivels plezier geschreven lijkt.

Anders kijken en formuleren
Het gastschrijverschap is sinds 1985 aan de Leidse Universiteit gevestigd. Het is een samenwerkingsverband van de universiteit met NRC-Handelsblad. Het gastschrijverschap biedt studenten en docenten de mogelijkheid om in aanraking te komen met een schrijver of schrijfster van naam, iemand die zelf literatuur maakt en die gewend is op een andere manier om zich heen te kijken en te formuleren dan aan de universiteit gebruikelijk is. De duur van het gastschrijverschap is in de regel drie maanden per jaar.

Gastschrijvers
Rosenboom is de 26e gastschrijver bij de Universiteit Leiden. De eerste vijf waren: Gerard Reve, Judith Herzberg, Frans Kellendonk, Andreas Burnier en Maarten 't Hart. Vervolgens hebben Hugo Brandt Corstius, Louis Ferron, Hella S. Haasse, Oek de Jong, Margriet de Moor, Kristien Hemmerechts, Adriaan van Dis, Nelleke Noordervliet, F. Springer, Gerrit Komrij, Etienne van Heerden, Arnold Heumakers, Joost Zwagerman, Kees 't Hart, Geerten Meijsing, Anna Enquist, Kader Abdolah, Renate Dorrestein, Arnon Grunberg en Marlene van Niekerk het gastschrijverschap in Leiden bekleed. In 2000 verscheen Dit is voor mij geschreven, een bundeling van vijftien Albert-Verwey-lezingen.

www.gastschrijver.leidenuniv.nl