Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - dinsdag 20 april 2010

Aanpak twee gevaarlijke kruispunten in Amersfoort

De gemeente Amersfoort gaat twee gevaarlijke kruispunten aanpakken, namelijk het kruispunt Nijkerkerstraat-Van Tuyllstraat en het kruispunt Daam Fockemalaan - Stichtse Rotonde. Dit zijn zogenaamde black spots. Een black spot is een gevaarlijke verkeerssituatie waar in drie jaar tijd zes of meer ongevallen met gewonden plaatsvinden.

De gemeente bekijkt regelmatig de ongevallencijfers van de politie en treft maatregelen op plaatsen waar veel ongevallen plaatsvinden. Ongevallen bij het kruispunt Nijkerkerstraat - Van Tuyllstraat blijken voor een belangrijk deel te worden veroorzaakt doordat het verkeer vanuit Nijkerk de afslaande auto's naar de Van Tuyllstraat op het kruispunt kan inhalen. Auto's en fietsers vanuit de Van Tuyllstraat denken voor een afslaande auto te kunnen oversteken en worden dan verrast door het inhalende verkeer. Daarom wordt het kruispunt Nijkerkerstraat met Van Tuyllstraat aanpakt. Deze week starten de werkzaamheden. Inhalen op het kruispunt wordt onmogelijk gemaakt door het verdrijvingsvlak af te zetten met reflecterend materiaal en de vluchtheuvel te verbreden.

Buitenring
Op de kruising Daam Fockemalaan - Stichtse Rotonde wordt binnenkort de strook voor rechtsafslaand verkeer op de zogenaamde 'buitenring' van de Stichtse Rotonde naar de Daam Fockemalaan verlengd. Hierdoor kan verkeer dat vanaf de rotonde Utrechtseweg komt vroeg voorsorteren. Vervolgens kan verkeer vanaf de Daam Fockemalaan beter inschatten of naderend verkeer gaat afslaan naar de Daam Fockemalaan of rechtdoor rijdt op de buitenring. Dit is nu pas laat te zien door de korte strook voor rechtsafslaand verkeer. Verkeer dat vanaf de Daam Fockemalaan de rotonde oprijdt, verkijkt zich daardoor soms op de enkele auto die niet rechtsaf slaat maar rechtdoor gaat. Met aanrijdingen als gevolg. Het is de bedoeling dit kruispunt ook nog dit jaar aan te pakken.

Noot voor de redactie,