Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: TR 104
Datum: 20 april 2010

Fryslân tegen hoge windmolens bij Munnekezijl

De provincie is tegen het plan voor een windmolenpark ten noorden van Munnekezijl. Gemeente Kollumerland en eigenaren van windmolens willen op die plek 4 á 5 nieuwe molens met een masthoogte van 80 meter bouwen en oude molens elders in de gemeente opruimen. Gedeputeerde Hans Konst: 'Windmolens met een masthoogte van 80 meter passen daar niet in het landschap. Ik ondersteun de ambitie van de gemeente om energieneutraal te worden. We moeten samen zoeken naar vormen van duurzame energieopwekking die niet ten koste gaan van het landschap."

Het plan voldoet grotendeels aan het provinciale beleid voor windenergie (Windstreek 2000). De masthoogte van 80 meter is echter hoger dan de maximale 45 meter die volgens het provinciale beleid is toegestaan. Gedeputeerde Staten kunnen afwijken van de maximale masthoogte. De afwijking van de masthoogte kan echter niet gemotiveerd worden op grond van de zogenaamde belevingsfuncties. De gemeente en de initiatiefnemers hebben de landschappelijke effecten van het plan onderzocht. Gedeputeerde Staten delen de uitkomst van dat onderzoek niet.

De schaal van het landschap is te klein om de maat van de moderne windmolens (80 meter en hoger) te dragen. Daarnaast tast de opstelling van de molens de onderliggende landschapsstructuren aan.

Het college van burgemeester en wethouders van Kollumerland heeft Gedeputeerde Staten eind vorig jaar gevraagd om een principe-uitspraak te doen over dit initiatief. Gedeputeerde Staten hebben kennis genomen van de reacties die dit initiatief in de omgeving heeft opgeroepen.