Gemeente Lochem


De eikenprocessierups is er weer

De eerste jonge eikenprocessierupsen zijn alweer gesignaleerd. Op een groot aantal eikenbomen kunnen we in de maanden mei, juni en juli de rupsen aantreffen. Wie in aanraking komt met de haartjes van de rupsen kan gezondheidsklachten krijgen zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Het is een behaarde rups die in de maanden mei, juni en juli op eikenbomen voorkomt. De rupsen gaan groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (eikenbladen).

Wat doet de gemeente?
Het aantal plekken waar de eikenprocessierups opduikt, neemt ieder jaar toe. De verwachting is dat dit ook dit jaar weer het geval zal zijn. Het is daardoor ondoenlijk en kostbaar voor de gemeente om alle nesten te bestrijden. Wel bestrijdt de gemeente de rupsen op openbaar terrein in de bebouwde kommen. Ook bestrijdt de gemeente deze rups op regelmatig bezochte plaatsen en niet te vermijden plaatsen in het buitengebied. Dit gebeurt door een gespecialiseerd bedrijf.

Op particulier terrein binnen en buiten de bebouwde kom kunt u als eigenaar of huurder een particulier ongediertebestrijder inzetten voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Bedrijven hiervoor zijn ondermeer Arbor Boomverzorging in Markelo tel: 0871-900 210 en Wolterinck Ongediertebestrijding in Beltrum tel: 0544-481 444.

Vragen of klachten?
Met eventuele vragen over de rups of gezondheidsklachten kunt u terecht bij GGD Gelre-IJssel, telefoon 0570 - 66 46 64 of www.ggdgelre-ijssel.nl (zoeken op eikenprocessierups). Ook kunt u contact opnemen met de afdeling Publiekscontacten van de gemeente Lochem, telefoon 0573 - 28 9222. Voor een goede aanpak van de rupsen is het altijd zinvol te melden waar u nesten heeft gezien. Hiervoor kunt u de gemeente Lochem bellen op (0573) 28 92 22.